La Generalitat valenciana va triar Alacant per escenificar el canvi de rumb de la seva estratègia territorial per a la recta final d'una legislatura. El president de la Generalitat, Ximo Puig, va mantenir a la seu del Govern a la ciutat una trobada amb el seu homòleg murcià, Fernando López Miras, del PP, que va més enllà de la signatura d'una declaració institucional en què es reclama la millora immediata del finançament des de les dues autonomies més perjudicades per l'actual sistema, un pacte de l'aigua per a tot Espanya i acabar el Corredor Mediterrani. El que tocava. Sense sorpreses. Però l'escena, a més, reordena la política d'aliances del Consell quan continua sense resoldre el conflicte territorial. Allunya la Generalitat per ara de Catalunya per buscar una altra vegada Múrcia, el seu aliat principal al costat de Madrid i el govern del PP a Balears durant la presidència d'Alberto Fabra i, sobretot, de Francisco Camps.

Moviment estratègic major

No és un moviment estratègic menor. Durant la primera meitat del seu mandat, el cap del Consell va intentar reprendre la relació amb Catalunya com a soci preferent. Fins Carles Puigdemont va visitar la Generalitat. Però el conflicte de Catalunya ha enquistat la crisi territorial i bloqueja el canvi del finançament. A més, la reivindicació contra Madrid no s'ha traduït en millores, com s'ha vist en els pressupostos de l'Estat.

Mantenir com a eix prioritari la connexió amb Barcelona només contribuïa a generar polèmica així que ara Ximo Puig, a l'espera en un futur de tornar a mantenir contactes amb Catalunya dins d'una escena de normalitat institucional, va optar per recuperar aquesta relació amb Múrcia, que durant la gestió del Consell del Botànic s'havia revelat com una alternativa gairebé inexistent. «Volem obrir un nou camí de col·laboració, per sobre de les diferències de color polític per intentar corregir l'actual situació que genera desigualtat i falta d'oportunitats a valencians i murcians», van desgranar els dos presidents. L'aliança amb Múrcia té un triple objectiu. Primer: intentar recol·locar el debat del finançament, atès que els valencians són els últims i els murcians els penúltims en la classificació estatal. Segon: suposa trencar el front del PP que lideren Galícia o Castella-Lleó amb una proposta de finançament que perjudica les comunitats de la Mediterrània. I una tercera qüestió amb tint electoral. Per a València es reequilibra el territori traient de l'armari aquesta relació amb Múrcia.