Professors i amics de l'exvicepresident del Govern, conseller d'Economia destituït i professor d'Història de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Oriol Junqueras, li van retre homenatge ahir al centre universitari pel seu 49è aniversari.

L'esdeveniment es va dur a terme a l'auditori de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB, després que la Facultat d'Economia declinés acollir l'acte en assegurar que no alberga mai trobades d'índole política. L'acte va comptar amb la participació de la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie; l'historiador Josep Maria Solé i Sabaté i el periodista Enric Calpena, així com l'assistència de Benet Salellas (CUP), els exconsellers Ernest Maragall i Joan Manuel Tresserras (ERC) i el pare de Junqueras, Artur Junqueras, entre d'altres.

Paluzie va destacar la idoneïtat de l'acte, que es va celebrar el dia que Junqueras compleix 49 anys, i ha recordat que va compartir amb ell els anys d'universitat quan eren estudiants. «Ell és un polític no professional, el seu empresonament per fets inventats és una perversió, si existeix una persona que defensa la paraula i la pau és l'Oriol, ho fan amb l'objectiu de paralitzar-nos», va apuntar Paluzie. «Es troba a la presó per organitzar un referèndum d'autodeterminació, era l'objectiu que ens movia quan estàvem a la universitat, i és el qui ho ha fet realitat», va afegir la presidenta de l'ANC. «L'1-O és l'acte fundacional més important de la República catalana, un acte de sobirania i d'apoderament popular, d'autoorganització col·lectiva, i li ho devem a ell», va concloure.

De la seva banda, el professor Josep Maria Solé i Sabaté va ser especialment crític amb el paper que la UAB ha tingut en l'empresonament de Junqueras, un professor del centre universitari «privat dels seus drets».

«Des del món universitari fem el que podem malgrat les intimidacions i les amenaces», va assenyalar l'historiador, que va destacar que «no tothom té la insensibilitat acadèmica d'alguns òrgans, entre ells els òrgans de la nostra universitat». Solé i Sabaté també va destacar el gest de la universitat de Saint Andrews, a Escòcia, que a diferència de la UAB ha defensat a la seva professora, l'exconsellera Clara Ponsatí, i va assegurar que escriuria una carta a Junqueras explicant-li l'èxit de convocatòria de l'acte. Segons fonts de la UAB, l'assistència a l'esdeveniment, que es va desenvolupar amb total normalitat, va ser d'unes 450 persones, que en acabar van clamar per la llibertat dels polítics catalans empresonats.

«Que sigui l'últim a la presó»

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont va felicitar ahir el qui va ser el seu vicepresident en el Govern, Oriol Junqueras, amb ocasió del seu 49è aniversari, i li va desitjar que sigui l'últim aniversari que passi a la presó. En un missatge en el seu compte de Twitter, Puigdemont va escriure: «Per molts anys, vicepresident @junqueras! Seguim treballant perquè es faci justícia, perquè sigui l'últim aniversari que passis lluny de la nostra terra».