La Fiscalia investiga una responsable dels Comitès de Defensa de la República (CDR) detinguda avui per la Guàrdia Civil pels delictes de terrorisme i rebel·lió pels talls de carreteres i sabotatges en els peatges portats a terme per activistes d'aquests grups per Setmana Santa a Catalunya.

La detenció d'aquesta activista a Viladecans (Baix Llobregat) ha estat ordenada pel jutge de reforç del Jutjat d'Instrucció número 6 de l'Audiència Nacional, Diego de Egea, després d'una denúncia presentada per la Fiscalia pels delictes, entre d'altres, de terrorisme i rebel·lió, segons han informat a Efe fonts del ministeri públic.

Segons fonts jurídiques, a més d'aquesta dona, el jutge de l'Audiència Nacional també havia ordenat la detenció d'un altre activista dels CDR que resideix a Esplugues de Llobregat (Baix Llobregat), encara que la Guàrdia Civil no l'ha localitzat avui a l'habitatge, que ha estat registrat.

Fonts de la investigació han assenyalat a Efe que la dona detinguda, que cap a les 11.45 hores del matí ha abandonat el seu domicili després d'un escorcoll efectuat per la Guàrdia Civil, va difondre a les xarxes socials un àudio en el qual explicava accions i estratègies que pensaven dur a terme diferents comitès durant la setmana Passada Santa, com talls de carreteres i sabotatges de vies ferroviàries, i en el qual no descartava estendre-les a Mercabarna i el port de Barcelona.

"Si podem parar el port seria brutal, perquè deixem sense proveïment les illes balears, els xinesos es cabrejarien, també hi ha moltes mercaderies, per exemple la Seat que porta els cotxes en vaixells, i tot el que és entrada de mercaderies de la península i sud d'Europa", assenyala la detinguda en l'esmentat àudio que li atribueix la Fiscalia.

"Alguns parlen de ficar-nos a l'aeroport, però és molt fotut perquè a l'aeroport et pot disparar la Guàrdia Civil", afirma en un altre moment la coordinadora dels CDR.

Durant la Setmana Santa els CDR van aixecar barreres en diversos peatges de la xarxa viària catalana, van tallar carreteres i van dur a terme sabotatges per reivindicar la "república catalana" i demanar l'alliberament dels presos sobiranistes.

En un comunicat en el seu compte de Twitter, els CDR han advertit avui que aquest tipus de detencions els reafirmen en la seva "fermesa de seguir lluitant": "vam néixer de la repressió al referèndum de l'1 d'octubre i ara, resistint com resistirem davant aquesta nova envestida, sortirem reforçades i amb més suport que mai".

Els Comitès de Defensa de la República han indicat que la detenció de l'activista a Viladecans, amb la mitja dotzena que els Mossos d'Esquadra han efectuat contra independentistes que van agredir Mossos d'Esquadra davant del Parlament el dia en el qual va suspendre el ple d'investidura de Carles Puigdemont ja l'"esperaven".

"No ens enganyem, l'Estat no frena, sinó que accelera. I és conseqüència del treball ben fet que duem a terme. De la labor de conscienciació i mobilització per a la materialització de la República", indica el comunicat.

Durant la setmana Passada Santa, els CDR van instar a Twitter als conductors que retornaven de les vacances a que no paguessin els peatges. "Durant aquesta Operació Tornada de Setmana Santa, vinguis d'on vinguis, no paguis cap peatge" i "No tindran a qui manar si nosaltres desobeïm", van ser alguns dels missatges publicats en aquesta xarxa.

A més, en l'última setmana de març l'estació ferroviària de Sants a Barcelona, l'A-2, l'N-340, l'AP-7 i la Diagonal i la Meridiana, dos de les artèries més importants de la Ciutat Comtal, van ser objecte de talls i accions reivindicatives d'aquests comitès.

La detinguda avui també va difondre en les xarxes un àudio amb consignes i plans d'acció dels CDR, en els quals no excloïa la col·laboració d'alguns sindicats.