El president del Govern, Mariano Rajoy, ha urgit avui al fet que Catalunya tingui ja un president "viable" siguin quines siguin les seves idees, però que respecti la llei i reconstrueixi la convivència que creu que s'ha emportat per davant el "malaurat procés".

En la clausura de la Convenció Nacional que el PP ha celebrat a Sevilla, Rajoy s'ha referit al que ha passat a Catalunya com el major atac que ha patit Espanya a la seva sobirania nacional, però ha augurat que "més aviat que tard" tot allò viscut serà "un mal record" en la història centenària d'Espanya.

El cap de l'Executiu no s'ha referit explícitament en cap moment a la decisió judicial alemanya que ha permès que l'expresident Carles Puigdemont fora posat en llibertat, però sí que ha fet una referència genèrica a la necessitat que tothom respecti les decisions judicials, tant si agraden com si això no passa.

Rajoy ha insistit que el més urgent avui és que hi hagi un candidat "viable" que aconsegueixi els suports suficients per ser investit president de la Generalitat i que, "siguin quines siguin les seves idees", respecti la llei.

Un president, ha dit, que governi per a tots els catalans i que comenci a treballar per reconstruir la convivència que el "malaurat procés s'ha emportat per davant".

Davant aquest procés, ha assegurat que el Govern central ha respost amb serenitat, determinació i sentit d'Estat.

Després de recalcar que no ha estat fàcil afrontar-ho i que ni tan sols ho és encara avui, ha insistit que el Govern ha estat a l'altura del repte plantejat. "He complert amb la meva obligació, he assumit la meva responsabilitat i he posat en marxa totes les mesures en defensa de la unitat, la llibertat i la igualtat d'Espanya", ha subratllat.

Després de destacar la consecució d'haver sumat el suport d'altres partits a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, ha explicat que això es va aconseguir després de negociar amb tenacitat i fer algunes cessions perquè el no rotund d'alguns es transformés en "un sí entusiasta".

En aquest context, ha explicat que alguns consideraven l'aplicació del 155 "una minúcia", gairebé com un mer tràmit administratiu, i altres advertien de conseqüències apocalíptiques. "Però era al Govern al qual li corresponia assumir la seva responsabilitat, i ho vam fer com s'havia de fer", ha reiterat Rajoy.

I ha seguit actuant d'aquesta forma, segons ha explicat, en evitar la "investidura il·legal" de Carles Puigdemont com a president de la Generalitat.

"Assumim la responsabilitat i, gràcies a això, un processat per la Justícia no presideix avui la Generalitat de Catalunya", ha emfatitzat abans de considerar que totes les actuacions del Govern han deixat clar que la primera obligació de tothom a Espanya és complir la llei.

Per a Rajoy, el més important de l'aplicació de l'article 155 és que ha quedat demostrat que la democràcia espanyola té instruments suficients per defensar-se.

Al fil d'això, ha precisat que no desitja que torni a ocórrer tot l'esdevingut a Catalunya, però, després del viscut en els últims mesos, ha ressaltat que és clar el que passaria en aquest cas, que es tornaria a complir la llei i que actuar al marge d'ella tornaria a tenir conseqüències molt greus.

Rajoy ha convidat a no oblidar tot el que ha passat i ha vaticinat que "Espanya seguirà unida, admirada en el món i sent un exemple de democràcia, llibertat i respecte als drets de les persones".