La Guàrdia Civil ha advertit que la Interventora General de la Generalitat no va activar «cap procediment» per denunciar un «intent fraudulent» de l'empresa postal Unipost per cobrar almenys una factura de 238.965 euros a l'administració autonòmica per despeses vinculades a l'1-O.

Així ho sosté la Guàrdia Civil en un informe remès al titular del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona, que investiga diversos exalts càrrecs del Govern per l'1-O, en el qual analitza els correus electrònics intervinguts a l'exsecretari general de Vicepresidència Josep Maria Jové, número dos de l'exconseller Oriol Junqueras, empresonat per rebel·lió.

En el seu informe, la Guàrdia Civil posa el focus en l'actuació de la Interventora General de la Generalitat, Rosa Vidal, que en un escrit dirigit al jutge al novembre de l'any passat va negar que el Govern contractés Unipost per al referèndum, ja que la facturació amb aquesta empresa es va limitar a «serveis postals ordinaris propis», no vinculats «al finançament de cap actuació il·legal ni contrària a les decisions dels tribunals».

El jutge manté oberta una línia d'investigació en relació amb un delicte de malversació, en el que un dels seus elements clau són els 976.661,96 euros que Unipost va facturar a la Generalitat, suposadament per repartir cartes certificades als components electorals de l'1-O i 5.346.734 targetes censals.

Pagaments fraccionats

El magistrat intenta corroborar si la Generalitat va fraccionar els pagaments a Unipost per «simular fàcilment» l'operació a través de cinc factures girades a les conselleries de Presidència, Vicepresidència, Economia i Hisenda, Treball i Afers Socials i Cultura. Segons l'informe de la Guàrdia Civil remès ara al jutge, s'ha constatat l'intent d'Unipost de cobrar «almenys» una d'aquestes factures, per import de 238.965 euros, dirigida al departament de Treball i Afers Socials, «sense que consti que la Interventora hagi activat cap procediment per denunciar aquest intent fraudulent de cobrament».

Segons la Guàrdia Civil, Vidal també va aprovar la tramitació amb caràcter «urgent» de l'expedient per finançar amb 2,2 milions d'euros la campanya publicitària «Civisme», dins de la qual es pretenien difondre anuncis vinculats al referèndum. Les despeses en publicitat és l'altra via que rastreja el jutge en la seva investigació per malversació, ja que la Guàrdia Civil sosté que el Govern va gastar prop de mig milió d'euros en insercions als mitjans.