El ministre de Justícia, Rafael Catalá, va afirmar ahir que el Govern respecta i acata la decisió de la justícia alemanya de descartar el delicte de rebel·lió en la petició d'extradició a Espanya de l'expresident català Carles Puigdemont.

«És la manifestació del funcionament de la Justícia independent, aquí a Espanya, a Alemanya i a tots els països de la UE», ha dit Catalá en declaracions als mitjans abans de presentar al Club Siglo XXI al president de l'Associació Catalana de Juristes Llibertats, Pere Lluís Huguet, qui va impartir una conferència sobre «Catalunya i Estat de Dret». L'Audiència Territorial de Schleswig-Holstein, al nord d'Alemanya, va descartar ahir el delicte de rebel·lió en la petició d'extradició a Espanya de Puigdemont i l'ha deixat en llibertat amb fiança mentre n'estudia l'entrega per malversació.

«Cal respectar els temps i la independència dels jutges», va insistir el ministre, que no creu que aquesta decisió sigui un revés per a la Justícia espanyola, sinó «la manifestació del funcionament de la Justícia amb absoluta independència, a Espanya, a Alemanya i a tots els països democràtics».

A l'espera de la resolució

La fiscalia espanyola creu que «no hi ha possibilitat de recurs» davant la decisió de la justícia alemanya de deixar en llibertat sota fiança Carles Puigdemont. Així ho van considerar fonts del ministeri públic, preguntades per l'ACN sobre si demanarien a la fiscalia alemanya que presenti recurs. Les mateixes fonts van afegir que estan a l'espera de veure la resolució judicial per valorar-la i treure'n conclusions definitives sobre els propers passos a seguir.

La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va afirmar ahir que espera "conèixer bé" la fonamentació del tribunal alemany que ha deixat en llibertat sota fiança de 75.000 euros a l'expresident català Carles Puigdemont, però ha aclarit que "respecta" la resolució que rebutja extradir Puigdemont pel delicte de rebel·lió.

Mantenir «la confiança»

El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, va demanar ahir mantenir la «confiança» després de conèixer l'alliberament. El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va dir que respecta la decisió del tribunal d'Schlewsig-Holstein. No obstant, Sánchez considera «important» que el president de la Generalitat destituït pel 155 s'extradeixi a l'Estat «perquè rendeixi comptes sobre els actes que va fer durant l'últim semestre del 2017».

El portaveu de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, va afirmar respectar la decisió de la justícia alemanya de deixar en llibertat amb fiança Carles Puigdemont però va mantenir que «els polítics no poden ser impunes».

El portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol, va remarcar ahir el «gran contrast» entre una justícia alemanya que «aplica el dret» i deixa en llibertat «innocents» i una justícia espanyola que actua segons el seu parer amb «condemnes prèvies» a les sentències.

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, va exigir ahir que s'alliberi de «forma immediata» els presos sobiranistes, i va dir que la decisió de la justícia alemanya sobre l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont demostra que no poden seguir ni un moment més a la presó. El líder del PSC, Miquel Iceta, va assegurar ahir que respecta la decisió de la justícia alemanya: «Hi ha hagut una decisió d'un jutjat d'Alemanya i ens sembla bé, igual que ens semblen bé les decisions que pren la justícia espanyola».

El diputat de la CUP al Parlament Vidal Aragonés es va felicitar pel fet que hagi quedat «demostrada» l'actitud «persecutòria i antidemocràtica» de l'Estat espanyol.

«Som un poble de pau»

Els consellers destituïts Raül Romeva, Oriol Junqueras i Clara Ponsatí van celebrar la decisió. Romeva, ara empresonat a Estremera, va fer un missatge a través de Twitter on subratlla que «la justícia alemanya, lliure i independent, torna a confirmar l'evidència: som un poble de pau».

«Ho hem dit sempre, ho hem demostrat a cada moment», afegeix. Al seu torn, Ponsatí, des del Regne Unit, va proclamar: «Vencerem!». Finalment, el vicepresident destituït, també empresonat a Estremera, va fer arribar un missatge a Twitter amb només una icona somrient. El tribunal alemany sí que va acceptar tramitar la petició d'extradició de Puigdemont pel delicte de malversació.

Els serveis jurídics del partit ultradretà Vox, acusació popular en la causa contra els polítics independentistes al Suprem, van anunciar que s'estan coordinant amb advocats alemanys per estudiar les «mesures legals oportunes» per aconseguir que Puigdemont pugui ser finalment jutjat per tots els delictes de rebel·lió.

El líder del PPC, Xavier García Albiol, va dir «respectar» les decisions de la justícia alemanya però va suggerir que «fa falta viure aquí per entendre allò que de veritat està ocorrent a Catalunya».