La decisió del Govern central de no aplicar l'article 155 per imposar una casella per escollir el castellà com a llengua vehicular en el full d'inscripció per a l'ensenyament obligatori del 2018-19 a Catalunya va generar ahir crítiques per part dels sindicats i entitats que la van sol·licitar al Govern central i del grup de Cs al parlament català.

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) va fer públic ahir el full d'inscripció per accedir a l'educació obligatòria a Catalunya per al pròxim curs, que no inclou cap casella perquè les famílies puguin decidir si volen l'escolarització dels seus fills en català o en castellà.

El Govern central va anunciar el febrer passat que estudiava la possibilitat que en la matriculació del pròxim curs escolar a Catalunya s'inclogués aquesta casella, en la qual els pares podrien elegir el castellà com a llengua vehicular per als seus fills.

Aquesta intenció, que va ser sol·licitada pel sindicat de professors AMES i Societat Civil Catalana (SCC), va despertar el rebuig de la comunitat educativa i diversos sindicats de docents i alumnes catalans. La notícia coneguda ahir va suscitar les crítiques d'AMES, el president de la qual, Antonio Jimeno, va denunciar la «covardia» del ministre d'Educació, Íñigo Méndez de Vigo, en no incloure aquesta casella. En declaracions a Efe, Jimeno va denunciar que el ministre «ha tingut por de les protestes al carrer i de les manifestacions» i va reclamar que es «respecti el 25% de llengua castellana a l'escola».

Anticonstitucional

Fonts del Ministeri d'Educació consultades per Efe van recordar que una recent sentència del Tribunal Constitucional (TC) va declarar inconstitucional la disposició addicional 38 de la Lomce, a través de la qual, precisament, Educació intentava garantir l'opció del castellà com a llengua vehicular. En aquest sentit, el president d'AMES va reconèixer que «esperava» aquesta reacció per part del Govern, i va considerar que «va prendre com una excusa per fer marxa enrere» la sentència del TC. En la línia d'AMES, el portaveu de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, va lamentar que el Govern i el PP «no hagin fet res» per incloure la casella en el full d'inscripció. La portaveu dels comuns en el Parlament, Elisenda Alamany, va criticar que el PP hagi presentat una proposició de llei en la Cambra catalana amb la qual pretén incloure la casella. «El problema de l'escola pública no és la llengua. El problema són els barracons i el 30% de professorat interí».