El Ministeri de Justícia va explicar que els serveis jurídics de l'Estat estudien ja l'acord de la Mesa del Parlament perquè l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont pugui delegar el vot com a diputat, en obert desafiament a les mesures dictades pel Tribunal Constitucional.

Fonts del departament assenyalen que es tracta d'una primera acció davant l'acord adoptat ahir per la Mesa del Parlament, on la coalició electoral JxCat i ERC disposen de majoria i respecte a la qual els serveis jurídics de la cambra catalana van manifestar les seves discrepàncies.

Això no obstant, no avancen res sobre una futura impugnació ja que primer han d'estudiar el document i després d'això valorar si és procedent actuar o no.

D'una altra banda, les fonts qualifiquen de «clara i contundent» la decisió de la Fiscalia alemanya que va abonar ahir en tots els seus punts la petició d'extradició a Espanya de Puigdemont, que haurà de seguir a la presó per considerar-se que hi ha risc de fuga.

Al respecte, assenyalen que la decisió del departament fiscal de Schleswig-Holstein «no els sorprèn» perquè tots els països comunitaris són Estats de dret i en aquest pilar es basa el projecte de la Unió Europea, en la confiança, la col·laboració i el reconeixement mutu entre els seus membres.

«Clara i contundent»

Per a Justícia, la decisió d'ahir de la Fiscalia alemanya no només és «clara i contundent» sinó que és abans que res una manifestació del bon camí que haurien de portar aquests procediments entre Estats membres de la UE. Des del departament que dirigeix Rafael Catalá confien que la Justícia alemanya atengui la petició del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, de la mateixa manera que l'atendria Espanya en sentit invers.

També esperen que la resta d'estats actuïn en la mateixa línia que la manifestada per la Fiscalia alemanya respecte de la resta de polítics catalans fugits de la Justícia a Escòcia, Bèlgica i Suïssa.

Possible desobediència

El jutge que investiga els preparatius de l'1-O ha citat com a testimonis l'exdiputat del PSC i portaveu del Pacte Nacional pel Referèndum (PNR) Joan Ignasi Elena, i nou tècnics més de la Generalitat, en relació amb el finançament i la creació dels webs sobre la consulta independentista.

Segons van informar a Efe fonts jurídiques, el titular del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona ha fixat per als pròxims dies 11 i 20 d'abril les compareixences de deu nous testimonis de la causa que va obrir l'any passat per investigar la preparació del referèndum.

Mitja hora abans

El Parlament celebrarà avui un ple a les 10 hores i ho farà pendent de si, finalment, l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont podrà votar-hi a través de delegar el seu vot a un company del seu grup parlamentari, JxCat. La Taula va acceptar dimarts la delegació del vot de l'expresident català, actualment pres a Alemanya.

La Mesa es tornarà a reunir avui mitja hora abans del ple per decidir si es ratifica en la seva decisió o accepta els recursos de Cs, PSC i PP: com que en l'òrgan tenen majoria ERC i JxCat amb tota probabilitat es ratificarà que l'expresident pugui votar.