Aquest dimarts va morir Ramon Bagó, fundador i actual president del grup empresarial Serhs, considerat el primer grup turístic de Catalunya. Bagó, de 84 anys, va ser alcalde de Calella, on va guanyar les primeres eleccions democràtiques l'any 1979 amb Convergència i Unió, i va mantenir-se en el càrrec fins el 1991. De fet, l'actual alcaldessa, Montserrat Candini, va difondre la notícia de la seva defunció a través de twitter. Al llarg de la seva trajectòria política i professional, Ramon Bagó també va ser director general de Turisme entre els anys 1980 i 1984, mentre que l'any 2000 va ser nomenat president del Consorci Hospitalari de Catalunya (càrrec que ocuparia fins al 2008) i el 2001 va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi.

Anys més tard, el 2013, va haver de comparèixer davant la Comissió d'Investigació sobre la Gestió en l'Àmbit Sanitari del Parlament de Catalunya, acusat d'irregularitats en la contractació del grup Serhs per part d'hospitals públics catalans.

L'any 1975 Ramon Bagó va ser cofundador i president de l'empresa Serveis Mancomunats d'Hostaleria i Similars Societat Cooperativa (SERHS S/Coop), en un càrrec que va ocupar fins l'any 1980, quan va ser nomenat director general de Turisme. Posteriorment, el 1985, va ser escollit de nou president de la companyia, la qual el 1987 derivaria en l'actual format de SERHS com a societat anònima.

Paral?lel a l'impuls del grup empresarial, l'any 1977 Ramon Bagó va fundar el Gremi d'Hostaleria del Maresme, entitat que també va presidir. Poc després, el 1978, va formar part del Comitè Executiu de la Federació Nacional d'Hostalatge. D'altra banda, Bagó va ser membre del Consell Assessor de Foment del Treball, va ser vicepresident del Consell Comarcal del Maresme i membre del Ple de la Cambra de Comerç de Barcelona com a President de la Delegació del Maresme entre els anys 1999 i 2006.

Trajectòria enfosquida

La trajectòria de l'empresari i polític va quedar qüestionada i enfosquida el 2013, quan la Fiscalia va obrir una investigació, arran d'un informe de l'Oficina Antifrau de Catalunya, per presumptes irregularitats en la concessió de contractes de serveis hospitalaris i assistencials a Sehrs, amb Bagó com a president, quan al mateix temps tenia un alt càrrec al Departament de Salut.

Ramon Bagó Agulló va ostentar diversos càrrecs de responsabilitat en el Consorci de Salut i d'Atenció Social de Catalunya (CSC) -organisme públic local que coordina ajuntaments i hospitals per a una millor prestació de serveis sanitaris- i en diverses de les empreses que pengjaven d'aquest ens. A més va ser el cap visible del Grup Serhs, on va ostentar càrrecs de president i conseller de diverses societats que en formen part.

L'informe de la Fiscalia posava de manifest que «diverses societats del holding familiar Serhs vanser adjudicatàries de contractes atorgats per entitats consorciades a CSC», cosa que portava a l'investigador a dir que«xoca amb tota lògica» que Bagó formi part al mateix temps de l'ens públic que adjudica i de l'empresa adjudicatària.

El fiscal considerava que Ramon Bagó desenvolupava «al mateix temps els més alts càrrecs directius a l'ens local públic CSC i a les societats mercantils públiques CSC s.a. i CSCCIG s.a. dependents del mateix i exercia també els càrrecs de president i conseller de diverses societats del grup Serhs controlat per ell i la seva família». Sánchez Ulled concloia que «això determina inequívocament una frontal vulneració de la normativa d'incompatibilitats».

La Fiscalia de Barcelona va investigar un altre contracte del grup de Bagó, en aquest cas amb el Consell Comarcal del Maresme, per un servei de monitors de serveis educatius i un altre d'atenció domiciliària a persones amb dependència. En aquest cas, el fiscal va xocar una altra vegada amb les mateixes circumstàncies: hi hava moltes irregularitats, però no trobava indicis sòlids per continuar amb les diligències.

La Fiscalia va arxivar la investigació el 2014 assegurant que no havia detectat cap delicte, però sí que retreia la flagrant incompatibilitat dels càrrecs que va exercir Bagó i l'ús de contactes polítics per afavorir els seus interessos. El fiscal va admetre llavors que només hi havia trobat «meres sospites» sobre les adjudicacions i «irregularitats administratives».

Posteriorment, la Sindicatura de Comptes va detectar irregularitats en contractes adjudicats per la Corporació de Salut del Maresme i la Selva. Concretament, es fixava en la licitació d'un servei de restauració, obres de remodelació a les cuines i equipaments que va ser adjudicat a Serhs per 7,7 milions d'euros.

La cerimònia d'enterrament de Ramon Bagó se celebrarà avui dimecres a les 15.00 h a la parròquia de Santa Maria i Sant Nicolau de Calella.