La destituïda Ana Isabel Marcos, responsable de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC), va passar de denunciar a l'Audiència Nacional l'assetjament que va patir com a diputada de CiU quan milers de manifestants van assetjar el Parlament el 2011 a transportar urnes del referèndum il·legal de l'1 -O. Dies després, va presidir a l'escola de formació dels Mossos d'Esquadra un acte en el qual es va homenatjar al llavors major Josep Lluís Trapero, al qual l'Audiència Nacional ja havia retirat el passaport a investigar-per un delicte de sedició.

Cap representant de la judicatura, Guàrdia Civil, Policia Nacional i l'Exèrcit va participar el passat 20 d'octubre a aquest acte oficial d'obertura del curs acadèmic dels Mossos, organisme dependent de l'ISPC, a qui se'ls havia convidat com en anteriors ocasions.

Va ser presidit pel llavors director dels Mossos, Pere Soler, i la directora de l'ISPC, Annabel Marcos, destituïda d'aquest càrrec dependent de la Conselleria d'Interior per decisió del Ministeri de l'Interior en aplicació de l'article 155 de la Constitució després de tenir coneixement de que va traslladar ocultes en un cotxe urnes per als centres de votació durant el referèndum il·legal del 1-0.

També va assistir a l'acte en l'escola dels Mossos Ferran López, número dos de Trapero i avui comissari en cap. Un dia abans, la Fiscalia de Barcelona va anunciar que havia trencat relacions amb aquest institut, desvinculant-se de les classes i conferències a causa de la situació política i el qüestionat paper de la policia catalana durant l'1-O.

La destitució d'Annabel Marcos es produeix gairebé sis mesos després d'aquella sonada plantada de les institucions de l'Estat que, al contrari d'anys precedents, van decidir no assistir a l'obertura de l'any acadèmic de l'escola de formació dels Mossos.

Ja en aquells dies, la policia catalana era molt qüestionada per la seva inacció durant el referèndum de l'1-O. De fet, el més gran dels Mossos, Josep Lluís Trapero, va ser cessat en aplicació de l'article 155 de la Constitució una setmana després, el 28 d'octubre.

Trapero encara va exercir com a màxim cap dels Mossos a l'acte d'obertura de l'any acadèmic a què a última hora va excusar la seva presència el llavors conseller d'Interior, Joaquim Forn, també cessat en aplicació de l'article 155 i en l'actualitat a la presó a l'estar processat per rebel·lió i malversació pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena.

Trapero, que va ser citat per primera vegada a l'Audiència Nacional el 6 d'octubre i va quedar en llibertat amb mesures cautelars en ser acusat d'un delicte de sedició, va ser ovacionat pels assistents a l'acte, que van aplaudir de peu uns minuts quan l'exdirectora l'ISPC Núria Aymerich li va dedicar una de les distincions.