El Ministeri de l'Interior ha cessat de manera "immediata" la director de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya, Annabel Marcos, després de tenir coneixement que va traslladar urnes en el seu vehicle el dia del referèndum de l'1 d'octubre.

Segons fonts del Ministeri, la decisió s'ha pres en virtut de les facultats atribuïdes en l'article 155 de la Constitució i que li permet assumir les competències que li corresponen al Departament d'Interior sota les premisses de "garantir els drets i llibertats de tots els ciutadans de Catalunya", "vetllar pel compliment dels principis recollits a la Constitució i a l'Estatut" i de "l'absolutament reconeixement a la professionalitat" dels agents dels Mossos d'Esquadra.

El Govern va nomenar Annabel Marcos l'1 de març del 2016 directora de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya. Des del 2010, havia liderat l'equip de recerca de l'Observatori dels Governs de Coalició (OGC), format per una vintena d'investigadors catalans, espanyols i llatinoamericans. Des de gener del 2011 fins setembre del 2015, havia estat diputada al Parlament.