La Comissió Europea va considerar ahir que és «inapropiat» comparar la situació dels drets humans a Espanya i a Turquia. Aquesta va ser la resposta d'un dels portaveus de la Comissió, Alexander Winterstein, quan una periodista va preguntar sobre «quins arguments» utilitzarà el president de la Comissió, Jean-Claude Juncker, per denunciar la violació de drets humans a Turquia «si un líder electe català està empresonat a Alemanya i altres polítics catalans estan a la presó per organitzar un referèndum». L'executiu comunitari també va evitar comentar la detenció de Carles Puigdemont a Alemanya. Winterstein va insistir que la Comissió «no entrarà a valorar» la situació judicial dels polítics catalans perquè no «comenta» els processos judicials que es porten a terme en els països membres. «No comentem els processos judicials ni aquí ni enlloc», va dir. Preguntat sobre la detenció del president català i l'empresonament dels consellers, tots ells cessats pel 155, el portaveu comunitari va assenyalar que es tracta de «casos individuals».

Davant la insistència dels periodistes, el portaveu va recordar que la posició de la Comissió envers la situació política a Catalunya «no ha canviat» i va reiterar el suport de Brussel·les a l'ordre constitucional espanyol. «La nostra posició està basada en la relació que la llei europea i la Comissió té amb l'ordre constitucional dels estats membres», va dir.

El portaveu comunitari també va evitar valorar si el govern espanyol ha ignorat la crida al diàleg amb el Govern català feta des de les institucions europees. Winterstein va remarcar que Juncker està en contacte amb tots els dirigents europeus, inclòs el president del govern espanyol, però no va aclarir si s'havien produït converses sobre la situació a Catalunya.

Preguntat sobre l'ús de les euroordres «per extradir dirigents polítics per rebel·lió», el portaveu va assenyalar que es tracta d'un «procediment judicial a través del qual cooperen les autoritats judicials dels països membres de la Unió Europea». Segons Winterstein, «la Comissió no ha d'entrar a valorar-lo». Tanmateix, alguns periodistes van recordarque es tracta d'un recurs originàriament pensat per extradir persones acusades de terrorisme o de tràfic il·legal de persones.

Resoldre's amb el dret espanyol

El Govern alemany va recalcar aquest dilluns que la detenció de l'expresident català Carles Puigdemont per part de la Policia germana diumenge passat no interferirà en les relacions bilaterals que l'Executiu d'Angela Merkel manté amb Espanya i va defensar que el cas s'ha de resoldre «sobre la base del dret espanyol».

Amb un rotund «no» va contestar el portaveu de l'Executiu germà, Steffen Seibert, durant una compareixença rutinària davant la premsa a la capital alemanya a un periodista que li va preguntar si considera que l'arrest podria afectar a la tradicional bona relació entre Berlín i Madrid. El portaveu de Merkel va insistir una vegada més que el procés català constitueix un assumpte de política interna que ha de ser abordat en el marc de la Justícia espanyola.«Espanya és un Estat democràtic. Aquest conflicte s'ha de solucionar sobre la base del dret espanyol», va asseverar Seibert per a continuació recordar que el Govern alemany dóna suport a la postura adoptada per l'Executiu de Mariano Rajoy.

Des del Ministeri de l'Interior alemany van evitar comentar per què altres països pels quals va passar Puigdemont des de la seva sortida de Finlàndia, com per exemple Dinamarca, no van procedir a la seva detenció en compliment de l'ordre d'arrest dictada el divendres passat per la Justícia espanyola.

El partit de l'oposició alemanya Die Linke (L'Esquerra) va demanar la convocatòria de la Comissió d'Assumptes Jurídics i de la Comissió d'Afers exteriors del Parlament alemany per abordar la situació de l'expresident català Carles Puigdemont.

La formació postcomunista va sol·licitar que aquests òrgans es reuneixin al més aviat possible en les respectives sessions extraordinàries. «Que un tribunal d'Schleswig-Holstein decideixi el futur de Catalunya és una broma», va afirmar el portaveu del grup parlamentari de l'Esquerra, Dietmar Bartsch. «El debat sobre l'estatus de Catalunya és polític, no jurídic, i ha de dur-se a terme a Espanya amb ajuda de la Unió Europea i en cap altre lloc», va afegir.

La Comissió d'Assumptes Jurídics del Bundestag alemany té entre les seves funcions examinar la legalitat de les lleis en matèria de dret penal i civil, així com en qüestions de dret processal.

Per la seva banda, el Comitè d'Afers exteriors assessora i acompanya al Govern alemany en qüestions de política exterior de caràcter altament sensible. Normalment, aquest òrgan delibera a porta tancada. L'Esquerra exigeix moviments per part dels polítics alemanys, mentre que el Govern d'Angela Merkel de moment ha optat per desvincular-se de l'arrest del polític català al·legant que es tracta d'un assumpte merament jurídic.

Per altra part, una portaveu de l'oficina del fiscal va indicar que el més probable és que aquesta setmana no es produeixi un decisió sobre l'extradició a Espanya de l'expresident català.