El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, va assegurar ahir que no és «partidari» que es repeteixin les eleccions a Catalunya aquest estiu i ha fer une crida a recuperar la normalitat institucional, econòmica i social en aquesta comunitat. Això sí, va dir que «dona la sensació de vegades que no es vol resoldre el problema» en proposar candidats a la investidura que estan fugits o amb causes judicials pendents.

El cap de l'Executiu va insistir que «l'objectiu» a Catalunya ha de ser recuperar la normalitat i ha recalcat que correspon als partits catalans «oferir» aquestes «solucions de governabilitat» perquè cadascun té les seves «competències». «Espero que les trobin a la major celeritat possible», va manifestar.

A continuació, va subratllar que segueix mantenint la mateixa posició que ja va exposar públicament després dels comicis del 21 de desembre i va recordar que ja llavors va oferir un diàleg «obert, constructiu i realista però sempre dins de la llei». Preguntat llavors si estaria disposat a negociar sigui qui sigui el president elegit pel Parlament, va assenyalar que «sempre» va estar disposat a parlar, «sempre que la llei permeti que aquesta persona sigui elegida».

El secretari d'Estat d'Administració Territorial, Roberto Bermúdez de Castro, vaticina que l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya s'estendrà «molt més enllà del 15 de juliol» si no hi ha nou president de la Generalitat en els propers dos mesos i cal convocar eleccions, ja que estarà vigent fins que es conformi un Govern que tingui tots els seus consellers nomenats.