El fins ara secretari de Política Econòmica d'ERC i secretari d'Economia del Govern, Pere Aragonès, va assumir dijous a la nit el pes polític de la formació a Catalunya. Amb el president del partit, Oriol Junqueras, a la presó i la secretària general, Marta Rovira, fora de l'Estat, la formació ha hagut de reestructurar-se per poder compatibilitzar la direcció del partit que pot exercir Rovira des de l'estranger i la que algú hauria d'executar i controlar des de Barcelona. Així, Aragonès és ara adjunt a la Presidència d'Esquerra, càrrec que l'exsecretària de la Mesa del Parlament Anna Simó havia manifestat que volia abandonar des que va deixar la institució. Amb aquest canvi, Rovira i Aragonès faran tàndem per dirigir el partit, en comunicació -limitada, òbviament- amb Junqueras des de la presó. Aragonès va cridar ahir als demòcrates de Catalunya i tota Espanya a mobilitzar-se perquè hi ha «un atac al conjunt de drets i llibertats polítiques» a què cal respondre pacíficament.

El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, va exigir ahir a les forces independentistes formar un Govern «al més aviat possible», per a la qual cosa veu necessari que Carles Puigdemont (JxCat) i Toni Comín (ERC) renunciïn a l'acta de diputat. En declaracions a TV3 davant el TS, Tardà va prioritzar formar Govern, després de les abstencions de la CUP que van impedir la investidura en primera volta del candidat Jordi Turull (JxCat). «Cal formar un Govern. Com? Doncs és evident: Puigdemont i Comín hauran de renunciar a l'acta per investir el president Turull o a qualsevol candidat que determini JxCat», va explicar sobre un candidat alternatiu, que exigeix que presentin la setmana vinent i al qual ERC donarà suport.

La marxa de l'Estat espanyol de la secretària general d'ERC, Marta Rovira, per no declarar davant el TS va despertar ahir diferents reaccions dels partits polítics. El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va assegurar que «en un entorn com l'europeu» el «normal» quan es rep una citació judicial és comparèixer davant dels tribunals. A el president del PPC, Xavier Garcia Albiol, li va sorprendre la notícia. «Em sorprèn. Ella sabrà el què ha fet i les seves conseqüències», va comentar el dirigent popular.

El president de Cs, Albert Rivera, va reaccionar amb ironia. «L'últim colpista que apagui el llum», va escriure en el seu compte de Twitter.

Per a Miquel Iceta, el primer secretari del PSC, la decisió de Rovira és «equivocada» des del seu punt de vista. D'altra banda, l'expresident del Govern espanyol Felipe González va assegurar que la decisió de Rovira «contribueix a accelerar la penalització dels altres processats» pel procés sobiranista i que «justifica molt més que es decretin presons per risc de fugida».

Per altra banda, el líder de JxCat, Carles Puigdemont, va expressar el seu «absolut suport i respecte» per la decisió afirmant que és «una bona decisió per continuar defensant» els drets individuals de Rovira i «els drets col·lectius» dels catalans. La CUP també va mostrar el seu suport afirmant que Rovira ha fugit per «tenir veu» davant la «persecució política i judicial» a Espanya.

I des del partit de Rovira, Gabriel Rufián va defensar la decisió de la seva companya. «Els que fugen són els corruptes, no els demòcrates, que és gent que té tot el dret a fer el que vulgui fer davant un Estat que els persegueix de manera injusta i venjativa», va exposar.