El líder del grup PSC-Units, Miquel Iceta, ha demanat aquest dissabte "apropar posicions" i segellar una gran aliança entre els partits catalanistes que permeti formar un Govern al més aviat possible i recuperar l'autogovern.

Ha reclamat "un esforç d'empatia" entre totes les forces polítiques, perquè "tot i que estem molt lluny del consens necessari, estem molt a prop de caure a un abisme, a vora d'una fractura irreversible".

En la seva intervenció en el ple d'investidura, ha dit que els socialistes catalans estan disposats a "abandonar el refugi dels blocs per avançar en el camp obert del diàleg" per donar sortida des d'un acord ampli a la crisi institucional, política, econòmica i social.

"Ens hem de posar d'acord alguns que pensen radicalment diferent i radicalment contraris sobre l'article 155 de la Constitució", i també ha lamentat l'empresonament preventiu dels presos sobiranistes, però ha afegit que no es podrà revertir la situació si no s'aproximen posicions.

Iceta ha proclamat que val la pena posar-se d'acord per aprofundir en l'autogovern, impulsar l'economia i revertir la crisi social: "Vivim en un país amb el cor encongit, dividit en dues meitats, totes amb les seves raons".

I ha cridat a actuar amb empatia i comprendre a ambdues parts i, a partir d'aquí, cercar vies d'enteniment des de la política per evitar una fractura irreversible: "Cal respectar la llei, però estem davant el problema polític més rellevant de la democràcia des de 1981 i es necessita una solució política".