El ple del Tribunal Constitucional (TC), per unanimitat, ha desestimat un recurs de súplica presentat per la defensa de Jordi Sànchez i torna a rebutjar de nou la seva excarceració. El passat 7 de març, l'alt tribunal ja va denegar la llibertat a Sànchez i la seva defensa va respondre amb un recurs de súplica. Ara, novament, el ple tanca la porta a deixar en llibertat el número 2 de JxCat. A més, Sànchez havia sol·licitat que se suspengués cautelarment la presó provisional per obtenir un permís per anar al ple d'investidura convocat per a la seva investidura (que finalment es va ajornar). El TC recorda que és "reiterada jurisprudència constitucional" no acordar la suspensió de mesures privatives de llibertat encara que aquestes afectin de forma directa el dret fonamental a la llibertat personal, ja que seria una "ingerència" en la justícia ordinària. És a dir, que no és habitual que el tribunal decideixi sobre presons preventives.

El 22 de novembre la defensa de Sànchez va presentar un recurs d'empara al TC contra la decisió de la magistrada Carmen Lamela d'empresonar-lo el passat 16 d'octubre. El 5 de febrer, el tribunal va admetre a tràmit el recurs i va obrir una peça separada per analitzar, només, la petició de Sànchez de suspendre-li cautelarment l'ordre d'ingrés a presó.

El 7 de març el tribunal va resoldre aquest aspecte però encara no s'ha pronunciat sobre el fons del recurs d'empara. A efectes pràctics, però, aquella decisió suposava tombar la primera petició que la defensa de Sànchez havia fet al TC per aconseguir la seva llibertat.

En la decisió d'aquest dijous, ara tomba un segon intent després que la defensa presentés un recurs de súplica contra la decisió presa el 7 de març.

El TC recorda que és "reiterada jurisprudència constitucional" no acordar la suspensió de mesures privatives de llibertat encara que aquestes afectin de forma directa el dret fonamental a la llibertat personal. És a dir, que no és habitual que el tribunal decideixi sobre presons preventives.

A més, afegeix que no pot aixecar la mesura cautelar de presó provisional perquè això suposaria "atorgar empara" de manera anticipada ja que el plenari encara no s'ha pronunciat sobre el fons del recurs inicial (presentat el 22 de novembre)