El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha rebutjat fixar mesures cautelars, com demanava el PSC, i manté aturat el rellotge de la investidura. Els socialistes ja havien demanat al TC que establís alguna mesura per desencallar la investidura després que el president del Parlament posposés sense data el ple del passat 30 de gener. Aquell recurs es va admetre a tràmit però el ple no va establir mesures cautelars.

Davant un segon ajornament del ple (decidit pel president del Parlament, Roger Torrent, el 9 de març), els socialistes van adreçar un nou escrit al TC. Li demanaven que declarés suspesa la decisió de Torrent de posposar el ple d'investidura de Jordi Sànchez (previst inicialment per al 12 de març) i que fixés un termini dins del qual s'hagués de celebrar un ple d'investidura sobre el candidat proposat, a fi de poder realitzar una primera votació i que el rellotge dels dos mesos comencés a córrer.

El ple no ha admès la segona sol·licitud del PSC. Els magistrats apunten que els socialistes van presentar un primer recurs d'empara pel que feia a l'acord del Parlament per celebrar un ple el 30 de gener. Posteriorment, quan el president del Parlament va convocar un segon ple per al 12 de març, els socialistes van presentar un escrit d'ampliació per complementar el primer recurs i demanaven al tribunal que suspengués la decisió de posposar el ple. El TC entén que es tracta d'acords diferent i que, per tant, calia haver fet un nou recurs d'empara pel ple que s'havia de fer el 12 de març.

Investir a distància

Per altra banda, el diputat del PP al Parlament Alejandro Fernández va anunciar ahir que acudiran al Tribunal Constitucional si la Mesa no reconsidera la seva decisió de tramitar la reforma de la Llei de la Presidència de la Generalitat impulsada per JxCat, que busca que la Cambra pugui fer investidures a distància. En roda de premsa, va dir que han presentat una petició de reconsideració sobre aquesta tramitació, per la qual cosa avisa que, si la Mesa la rebutja, ho portaran al TC «davant una nova vulneració dels drets dels diputats», ja que el PP no té suficients diputats per acudir al Consell de Garanties Estatutàries (CGE). La Mesa va admetre la iniciativa a tràmit aquest dilluns i Cs i el PSC ja van anunciar que presentaran un recurs de reconsideració i que, si no s'accepta, anirien al CGE.

Fernández va criticar que en els últims anys els partits independentistes han impulsat iniciatives d'«alteració partidista de les regles del joc» que, al seu parer, vulneren els drets dels diputats de l'oposició, i va posar com a exemple el ple del 6 i 7 de setembre, quan es van aprovar les lleis de desconnexió. El popular va informar que la sol·licitud de reconsideració recorda que l'aplicació de l'article 155 establia que la Mesa «no pot acordar cap tipus d'iniciativa que vagi en contra dels supòsits del 155 i no pot acordar mesures que vagin en contra de la Constitució i l'Estatut», com considera que és la iniciativa de JxCat.

Un altre argument és que els lletrats del Parlament van dictaminar que el procediment de lectura única, amb el qual s'ha tramitat la reforma, està reservat a proposicions simples, de manera que la proposta de JxCat «no compleix els requisits del reglament perquè suposa una alteració substancial de l'Estatut».

A més, va exigir al president del Parlament, Roger Torrent, que «no repeteixi els mateixos errors que va cometre Forcadell, que no vulneri de nou els drets dels diputats i que no alteri les regles democràtiques de joc». Preguntat per la possibilitat que l'exconseller Jordi Turull sigui proposat com a candidat a la Presidència de la Generalitat, va rebutjar valorar-ho fins que la candidatura sigui oficial. També va descartar opinar sobre la decisió de la Fiscalia de demanar llibertat sota fiança per a l'exconseller Joaquim Forn.