La Fiscalia va sol·licitar que el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena reclami l'anul·lació de forma temporal de la «vigència i validesa» dels passaports de l'expresident català Carles Puigdemont i de la resta d'investigats en la causa del procés independentista que estan fugits en diferents països europeus.

La intenció del Ministeri Públic és impedir que aquests sis investigats «utilitzin» els viatges que estan realitzant a altres països per seguir fent una «projecció i justificació internacional» dels delictes de rebel·lió i sedició pels quals estan imputats pel procés sobiranista.

Així ho va exposar la Fiscalia en un escrit presentat davant el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena, en el qual recorda que un passaport ordinari pot ser «retingut o retirat» si un jutge o tribunal ha acordat alguna resolució judicial privativa de llibertat (cas de Carles Puigdemont i els seus exconsellers Antoni Comín, Meritxell Serret, Lluis Puig i Clara Ponsatí).

Pel que fa a la dirigent de la CUP Anna Gabriel, que es troba a Suïssa, remarca que existeix una ordre de detenció dictada pel propi Llarena a causa de la seva incompareixença per declarar en l'alt tribunal el febrer passat.

Segons l'escrit de Fiscalia, malgrat la «situació de crida i cerca» dels sis imputats fugits, alguns d'ells «estan duent a terme viatges sense restricció alguna per diferents països», ja que no s'ha adoptat «cap mesura cautelar limitativa dels seus moviments». I és que pocs dies després que es fes càrrec de la investigació, Llarena va retirar les ordres europees i internacionals de detenció que havia dictat prèviament l'Audiència Nacional, deixant només en vigor les espanyoles.

Així, el Ministeri Públic retreu que en les últimes setmanes Puigdemont ha viatjat a Dinamarca i a Suïssa i ja ha anunciat la seva intenció de desplaçar-se a Finlàndia; Ponsatí ha viatjat a Escòcia, mentre que Serret també ha anat a Suïssa.

Retingut o retirat

Davant aquesta situació, la Fiscalia recorda en el seu escrit a l'instructor que el Reial decret 896/2003 d'11 de juliol (modificat pel Reial decret 411/2014 de 6 de juny) pel qual es regula l'expedició de passaports estableix en el seu article 6.1 que el passaport ordinari podrà ser retingut o retirat a les persones contra les quals un jutge o tribunal competent hagi acordat «alguna resolució judicial privativa de llibertat o que comporti la prohibició d'abandonar el territori nacional». Aquest és el cas dels investigats fugits.

D'igual manera, el Ministeri Públic recorda que l'article 5.6 de l'esmentat decret disposa que també podrà limitar-se la validesa del passaport a determinats països o territoris quan així s'acordi per l'autoritat judicial en relació amb les persones en les quals concorri la circumstància de la resolució privativa de llibertat o la prohibició d'abandonar Espanya.

A causa que la retenció material del passaport, mitjançant entrega per part dels investigats, «no pot portar-se a efecte», explica la Fiscalia en el seu escrit, considera «absolutament imprescindible» que s'ordeni «limitar la validesa dels seus passaports a les finalitats d'impedir que, tal com s'està produint, utilitzin els seus desplaçaments per seguir duent a terme activitats clarament identificades amb la projecció i justificació internacional dels delictes en els quals han participat, i pels quals es troben culpables en el present procediment».

Per tot això, va sol·licitar al magistrat que «acordi la retenció dels seus passaports, oficiant per a l'execució de la mesura les autoritats administratives competents perquè anul·lin la vigència i validesa dels mateixos temporalment mentre persisteixi la concurrència» dels supòsits abans esmentats en el decret.

L'instructor de la causa del procés sobiranista en el Tribunal Suprem, Pablo Llarena, va sol·licitar a la Guàrdia Civil l'aportació de documents i altres elements objectius que presten suport al contingut d'un informe ja lliurat per aquest cos relatiu a les despeses públiques orientades a la celebració del referèndum unilateral d'independència.

Nova peça separada

En la mateixa resolució, que té data d'ahir, el magistrat forma una nova peça separada que declara secreta per període d'un mes.

La nova petició de proves per part del magistrat es produeix després que aquest hagi rebut unes diligències remeses pel Grup de Delinqüència Econòmica i Tecnològica de la Unitat de Policia Judicial de la zona de Catalunya dirigides a esclarir la participació dels investigats en els delictes de rebel·lió o sedició i de malversació de fons públics que s'investiguen en aquest procediment.

Aportació de documents

Així, i una vegada vist l'informe de l'Institut Armat, el magistrat reclama l'aportació de documents «i altres elements subjectius que presten suport al seu contingut».

Pel que fa a la peça secreta, ho serà per a totes les parts excepte per al Ministeri Fiscal «que no és part personada, sinó òrgan constitucional de l'Estat integrat amb autonomia funcional en el Poder Judicial», segons precisa Llarena.

El secret resulta imprescindible, afegeix «per a l'assegurament de la protecció del valor constitucional de la justícia».