El servei de transport de viatgers Uber torna a operar a Barcelona des d'aquest dimarts a primera hora del matí sota la marca UberX i amb vehicles que disposen de llicències VTC.

Ho fa després de més de tres anys sense oferir servei i amb l'oposició del sector del taxi, que ja va anunciar que rebria l'empresa nord-americana amb mobilitzacions i amb un explícit «Benvingut a l'infern».

En aquest sentit, el sindicat Elite va qüestionar les llicències VTC que Uber utilitzarà per operar a Barcelona i va recordar davant les informacions que apuntaven que la flota arribaria als 150 vehicles que Yimi, l'empresa que col·labora amb la companyia nord-americana, només disposa de 20 permisos.

Segons Uber, els usuaris els havien traslladat el seu interès perquè prestessin servei a Barcelona. En aquest sentit, assegura que durant el 2016, més d'un milió de persones van obrir l'aplicació a la capital catalana i més de mig milió ho van fer a l'estiu passat.

El servei es pot demanar des de qualsevol punt de la ciutat descarregant-se l'aplicació i acordant un punt de recollida i de destí amb el client i sabent el preu del servei abans de començar el trajecte. Els preus que ha establert l'empresa són de 16 cèntims per minuts i 1,42 euros per quilòmetres, amb una tarifa mínima per trajecte de 5,50 euros. Segons calcula Uber, suposa un estalvi del 15% en els trajectes més habituals i d'un 20% en viatges a l'aeroport.

La tornada d'Uber a Barcelona ha posat en peu de guerra al sector del taxi, que ja ha anunciat mobilitzacions. Durant quest període d'absència, l'empresa ha vist com

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) considerava, a finals de l'any passat, que els seus serveis s'ajustaven als definits com un servei de l'àmbit dels transport i, per tant, havien d'estar sotmesos a les seves exigències. La decisió anava en la línia de les conclusions prèvies no vinculants emeses per l'advocat general del TJUE, Maciej Szpunar, que ja va determinar al maig que l'estat espanyol pot obligar Uber a operar amb llicència.

Els dos sindicats

Els sindicats del taxi «Élite» i «Stac» no preveuen mobilitzacions a curt termini en contra de la posada en marxa aquest dimarts a la ciutat de Barcelona del servei «UberX» de vehicles de lloguer amb conductors professionals, segons van assegurar a l'ACN. Els dos sindicats coincideixen que ara per ara «és massa aviat» per pensar en convocar mobilitzacions i el que cal és «vigilar» i estar a «l'expectativa» que aquests vehicles compleixin amb la normativa vigent que, entre d'altres limitacions, els impedeix agafar passatgers pel carrer sense una contractació prèvia.

Permís de l'AMB

Just el dia que Uber va tornar a operar a Barcelona, el vicepresident de Mobilitat i Transport de l'AMB, Antoni Poveda, va anunciar que l'AMB, que té entre les seves competències el transport de viatgers, prepara un nou reglament que es podria aprovar el mes vinent per impedir que ho puguin seguir fent. La norma preveu que tot el servei de transport de passatgers haurà de tenir el permís de l'AMB per operar i Poveda ja va avançar que no s'atorgaran més llicències.