El Senat va fixar per al dijous de la setmana vinent, dia 22 de març, la compareixença del Govern central davant la comissió conjunta del 155 en la Cambra Alta per donar explicacions sobre els gairebé cinc mesos d'aplicació d'aquest article constitucional a Catalunya, han informat fonts parlamentàries i confirmat el vicepresident primer del Senat, Pedro Sanz.

Serà el secretari d'Estat d'Administracions Territorials, Roberto Bermúdez de Castro, qui comparegui en nom del Govern central per complir amb l'obligació de donar comptes a la Cambra sobre l'aplicació de les mesures segons el mandat del Senat per a l'aplicació del 155 a Catalunya, aprovat el 27 d'octubre de l'any passat.

En aquell acord es va establir que les compareixences es produïssin cada dos mesos: l'Executiu va complir amb el primer termini i va acudir al Senat al desembre, però aquesta vegada ha retardat gairebé un mes la segona tanda d'explicacions, al·legant que estava a l'espera que es formés un Govern de la Generalitat que posés fi al 155, encara que aquesta possibilitat, no obstant això, no està a prop.

Una comissió al desembre

El número dos de la vicepresidenta del Govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, ja va acudir a la comissió el passat 4 de desembre. Posteriorment, el 18 de desembre va ser la mateixa Santamaría qui va fer balanç després de les crítiques del PSOE perquè les explicacions arribessin d'un secretari d'Estat.