La Fiscalia no demanarà al jutge del Tribunal Suprem que instrueix els fets relacionats amb el procés sobiranista, Pablo Llarena, que reactivi les ordres de detenció europees contra l'expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont i els quatre exconsellers catalans que van viatjar amb ell a Bèlgica fins que finalitzi la instrucció de la causa. El mateix farà amb l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel, encara que si escau demanarà que s'activi l'ordre europea per primera vegada.

Així ho va anunciar en un comunicat en el qual explica que el «Ministeri Fiscal procedirà a exercitar les oportunes peticions una vegada s'hagi dictat ordre de processament en la causa» contra Puigdemont, Lluís Puig, Antoni Comín i Meritxell Serret, tots ells a Brussel·les des del novembre de l'any passat.

També contra Clara Ponsatí, que el passat dissabte va abandonar el país belga i s'ha reincorporat com a catedràtica d'economia a la Universitat de Saint Andrews a Escòcia (el Regne Unit), segons va confirmar en el seu perfil personal de Twitter. L'exconsellera ha comunicat a Puigdemont la seva renúncia al càrrec -del qual va ser cessada després de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució- encara que ha dit que seguirà compromesa amb la independència de Catalunya.

En el cas d'Anna Gabriel, refugiada a Suïssa des de finals del mes de febrer per evitar comparèixer davant el jutge Llarena com investigada, el Ministeri Fiscal demanarà que es dicti ordre europea de detenció. L'exdiputada de la CUP va comunicar un dia abans de la seva citació judicial en el Tribunal Suprem que no acudiria a aquesta davant la falta de dret a un judici just.

Retirada de les euroordres

Com a conseqüència, el magistrat instructor va ordenar la detenció i posada a la disposició del Tribunal Suprem de Gabriel encara que no va dictar ordre internacional de cerca. Sobre ella pesa una ordre nacional de detenció, la mateixa mesura vigent en l'actualitat per als cinc ex-membres del govern català fugits malgrat que la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela va dictar en un primer moment ordre de detenció nacional i internacional i europea.

No obstant això, després de passar la causa al Tribunal Suprem, Llarena va retirar les ordres europees i internacionals que pesaven sobre ells i va deixar vigent l'ordre de detenció nacional, per la qual cosa si viatgen a Espanya seran detinguts. L'objectiu era evitar que la Justícia belga restringís els delictes pels quals se'ls acusa a Espanya (rebel·lió, sedició i malversació de fons) i aconseguir així que tot l'antic Govern sigui investigat en igualtat de condicions.

La Fiscalia també va sol·licitar al jutge Pablo Llarena que reactivés aquesta euroordre quan Puigdemont es va traslladar a Dinamarca a fer una conferència. Llarena, però, no va fer cas de la petició de la Fiscalia argumentant que el que buscava Puigdemont amb aquest viatge era «provocar» la seva detenció.

Segons va exposar el magistrat, en la causa del procés sobiranista, que compta amb 28 persones imputades, s'investiga un delicte de naturalesa plurisubjectiva dotat d'una unitat jurídica inseparable, la qual cosa requereix «una única contestació per evitar respostes contradictòries».