El fiscal general de l'Estat, Julián Sánchez Melgar, va defensar ahir l'actuació del Ministeri Públic en la causa contra el procés independentista a Catalunya, que ha definit com a «prudent», i va reiterar que en aquesta instrucció no es persegueixen idees.

«No s'estan perseguint idees polítiques, no hi ha presos polítics com a tals, sinó que estem perseguint uns fets en fase d'instrucció per depurar possibles responsabilitats», va explicar el fiscal general en ser interpel·lat sobre aquest assumpte durant la seva compareixença en la Comissió de Justícia del Congrés dels Diputats. En concret, van ser les portaveus de PDeCAT i ERC, Lourdes Ciuró i Ester Capella, respectivament, les que van retreure a Sánchez Melgar l'actuació de la Fiscalia en tot aquest procediment, començant per la querella que va presentar el seu antecessor, el mort José Manuel Maza, després de la declaració unilateral d'independència, i passant pels seus pronunciaments en la causa del procés.

Per Ciuró, la situació a Catalunya ha portat a una crisi en la separació de poders, ja que considera que s'han alterat «ad hoc» les funcions del Tribunal Constitucional en funció dels interessos polítics del Govern de Mariano Rajoy, sobretot pel que fa a la seva «inadmissible intromissió» per recórrer la candidatura de Carles Puigdemont i evitar així «complir la voluntat que els catalans» van manifestar en les eleccions del 20 de desembre.

Desescalar la tensió

«Està a la seva mà la possibilitat de desescalar la tensió i alliberar les institucions polítiques catalanes. Fins a quan avalarà la situació dels presos polítics, a la presó preventiva i sense sentència?», va assenyalar.

Per la seva banda, Capella va acusar la Fiscalia General de l'Estat de no emparar els drets i llibertats dels ciutadans, ja que amb les seves actuacions en la causa catalana «contradiu la màxima» que va expressar en la seva primera compareixença al Congrés, la que no hi ha «res per sobre de la llei».

En aquest sentit, va criticar que el Ministeri Públic «mira per a un altre costat moltes vegades i per això es converteix en còmplice», de vegades «per acció», com amb la querella que va posar Maza contra el Govern de Puigdemont i l'antiga Mesa del Parlament, com per inacció.

Per a la ponent d'ERC, existeix una «causa general contra tothom a Catalunya que faria enrogir als quals van dissenyar el dret penal modern», ja que opina que en la causa contra el procés s'estan «perseguint intencions i ideologies», alguna cosa «propia de règims totalitaris».

«En els últims temps estem assistint a la vulneració de drets fonamentals diàriament i a un crebant de les garanties processals. Està vostè a temps de rectificar, de fer-ho de forma diferent i recobrar la confiança de la ciutadania», va manifestar en referència als escassos tres mesos que porta Sánchez Melgar al càrrec. Després d'escoltar a les portaveus, el màxim representant del Ministeri Públic ha contestat que la Fiscalia «no té res a dir enfront de les legítimes iniciatives»per modificar la Constitució i les lleis, però que en la causa del procés es persegueixen uns fets que poden ser constitutius de delictes de «rebel·lió, sedició, malversació, prevaricació i desobediència».

Sánchez Melgar va assegurar que la Fiscalia actua «amb exquisit respecte al requisit de legalitat i divisió de poders», al mateix temps que va garantir que totes les decisions que es prenguin sobre aquest procediment seran «sospesades».