L'exlíder de Unió Josep Antoni Duran i Lleida ha afirmat que "no cal dir que el procés independentista està derrotat", ja que Catalunya segueix marcada per la "inseguretat". Per això, reclama un "president legal" que governi Catalunya.

Ha respost així a preguntes dels periodistes durant una visita a la institució benèfica i social Pare Rubinos, a la Corunya, sobre la situació de Catalunya, i en concret per si ja es pot parlar d'una derrota del procés sobiranista.

"La situació segueix sent complexa i segueix marcant inseguretat", ha reconegut Duran, i encara que considera que una part important de dirigents independentistes "no estan disposats a continuar per la via de la unilateralitat" davant el temor a acabar a la presó, "no cal dir que el procés està derrotat".

Enfront d'això, ha assegurat que, "al més aviat possible", Catalunya necessita "un govern que d'una vegada governi" i que "permeti aixecar l'aplicació de l'article 155". A més, reclama per a Catalunya "un president que sigui legal" i que "no estigui perseguit per la justícia".

No obstant això, considera que no serà "fàcil" estabilitzar la situació de Catalunya, ja que els catalans --diu-- necessitaran temps per sobreposar-se del succeït en els últims mesos amb el procés sobiranista.

"TRIPLE RECONCILIACIÓ"

Al seu parer, creu que Catalunya necessita una "triple reconciliació". Primer, entre els propis catalans per fer front a la fractura social; segon, amb el conjunt d'Espanya i, finalment, assegura que és necessària una "reconciliació" amb els mercats, davant la fugida d'empreses del territori català.

Preguntat per si existeix ruptura dins de les files del bloc independentista, ha opinat que JxCat i ERC competeixen entre si per "veure qui és més independentista", la qual cosa està dificultant la gestió del procés de Catalunya.

"Privadament, molts d'ells --els independentistes-- es donen compte que no té sortida el que en el seu moment van emprendre però no volen ser els últims a donar una pas avant perquè no se'ls qualifiqui de traïdors", ha opinat.

Davant això, "si no es recompon les relacions internes" entre ambdues formacions polítiques, el també exsecretari general de CiU no descarta una nova convocatòria d'eleccions. "Si no la recomponen, anirem de nou a eleccions", ha augurat.