L'Audiència Nacional ha ordenat noves diligències per esclarir si, amb motiu de l'1-O, els Mossos d'Esquadra van fer seguiments a polítics. Entre d'altres, cita com a testimoni el responsable del dispositiu policial conjunt de l'1-O, el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos per al proper 14 de febrer.

Lamela vol saber si, entre setembre i octubre de 2017, els agents van rebre algun encàrrec en relació amb determinades persones. La jutge vol que s'indiqui el nom, el càrrec i quines es van incloure dins aquest dispositiu. També demana que se li lliuri un informe sobre l'existència «d'informació reservada» per investigar actuacions «concretes i individuals» d'alguns membres del cos.

Lamela vol esbrinar «qui va ordenar i com es va gestar l'actuació de vigilància a polítics» en relació amb la preparació del referèndum. La titular del Jutjat Central d'Instrucció 3 ha acceptat practicar noves diligències proposades pels investigats Josep Lluís Trapero, exmajor dels Mossos, i la intendent Teresa Laplana i en rebutja d'altres per considerar-les «innecessàries en aquest moment». Les seves causes són les úniques que encara estan a l'Audiència Nacional, ja que la resta del Govern, la Mesa i els Jordis estan sota la instrucció del jutge Pablo Llarena al Tribunal Suprem.

Documentació sol·licitada

Entre la documentació sol·licitada per Lamela, demana que els Mossos remetin el Pla Operatiu -denominat dispositiu AGORA-, i l'acta de creació de la comissió TIC per a la seguretat i protecció dels membres del Govern, autoritats d'altres institucions i d'altres personalitats.

També vol un informe per saber si la comissió TIC va rebre, des de setembre i fins octubre del 2017, algun encàrrec per aplicar les mesures de seguretat a determinades persones. Lamela demana que s'indiqui el nom i el càrrec de les mateixes, quines van ser incloses en el dispositiu AGORA i quines no.

A més, sol·licita a la Fiscalia Superior de Catalunya i les provincials de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona que remetin còpia de tots els informes i escrits presentats pels Mossos d'Esquadra en compliment de les diferents instruccions dictades per la Fiscalia Superior relacionades amb l'1 d'octubre.

Lamela també demana a la Divisió d'Assumptes Interns de la Direcció General de la Policia un informe sobre l'existència «d'informació reservada» per tal d'investigar actuacions «concretes i individuals» d'alguns membres del cos dels Mossos d'Esquadra. Concretament, vol el detall de la data d'obertura de les actuacions, que s'incorporin vídeos o informació complementària i també les resolucions que s'hagin pres en aquest sentit.

Igualment la jutgessa de l'Audiència Nacional requereix a la Prefectura de la Policia a fi que aporti còpia de la instrucció 16/2013, de 5 de setembre, sobre la utilització d'armes i instruments d'ús policial, així com la instrucció 11/2014, del 30 d'abril, de modificació de l'anterior