Les primeres negociacions entre els grups per configurar la nova Mesa del Parlament deixen CatECP sense representació en l'òrgan rector de la Càmera, perdent així la cadira que tenien fins ara.

La Mesa es compon de set representants: fins ara, JxSí en tenia 4 -inclosa la Presidència- i Cs, el PSC i els 'comuns' en tenien un cadascun, mentre que PP i la CUP eren observadors sense dret a vot.

Amb el resultat electoral del 21-D, Cs s'ha convertit en la primera força i li corresponen dos representants, com a JuntsxCat i a ERC; i un altre és per al PSC, segons han explicat diverses fonts parlamentàries.

Si bé la correlació de forces ha canviat, els independentistes poden conservar la majoria absoluta a la Mesa i, molt probablement, la seguiran presidint: JuntsxCat vol que ho faci de nou Carme Forcadell, i ERC reclama resoldre en paral·lel el dubte sobre el possible retorn del president cessat Carles Puigdemont (JuntsxCat).

Des de Cs assenyalen que ja s'han iniciat contactes amb diverses forces per dissenyar una nova Mesa "que correspongui a la composició del Parlament, tenint en compte que Cs és la força més votada i amb més escons".

Ubicació a l'hemicicle

Altre tema que han d'abordar els grups és l'elecció dels despatxos parlamentaris i la ubicació a l'hemicicle, que tradicionalment s'havia basat en l'eix esquerra-dreta fins a l'anterior legislatura, en què els independentistes es van asseure tots en la meitat esquerra.

Aquesta decisió ha potenciat visualment les ocasions en què l'hemicicle ha quedat mig buit en votacions independentistes, com en la llei del referèndum i la proclamació de la independència, quan els diputats de Cs, PSC i PP van abandonar els escons.

L'elecció dels seients es fa per grups, de major a menor representació, amb el que Cs serà el primer que triï on vol asseure's, i li seguirà JuntsxCat, ERC, PSC, comuns, CUP i PP.