Hi ha grans històries que, dutes al paper, empetiteixen fins cremar tot el seu potencial. I n´hi ha d´altres, en canvi, que els succeeix tot el contrari. Són aquelles trames pràcticament extretes sense adulterar del dia a dia i que quan són dramatitzades colpeixen molt més que qualsevol ficció melodramàtica.

´Estamos todas bien´ és un exemple de manual d´aquest últim tipus. Flamant guanyadora de la desena edició del premi FNAC-Salamandra Graphic de novel·la gràfica, l´obra d´Anna Penyas és un exercici d´homenatge les nostres àvies, aquelles figures amb una joventut sovint cremada pels anys foscos de la postguerra i el primer franquisme.

A partir de converses amb l´Hermínia i la Maruja, Penyas reconstrueix fragments de la trajectòria de les dues dones contraposant-los a escenes de les seves vides actuals, ja ancianes i envoltades d´uns fills i néts amb vides frenèticament actuals. Un recurs, aquest, que emfatitza el pas del temps i les dues dimensions del concepte d´espera en la biografia de les dues matrones: l´espera activa en temps millors que marca la seva joventut i l´espera pacient de la seva senectut.

Reforçat amb uns dibuixos amb tocs simples però elegants, aquest còmic potser no està destinat a encapçalar grans i fulgurants llistes de vendes, però sí que ben segur deixarà petjada en molts lectors que es veuran projectats en el paper que s´hi atribueix l´autora.