El cat o khat és un arbust originari d'Etiòpia les fulles del qual tenen efectes estimulants quan es masteguen: provoca alegria, eufòria i riure. En molts països africans, sobretot a Somàlia, es consumeix de forma habitual, tant a les cases com en locals públics. A Europa, les també conegudes com a 'fulles del paradís' estan prohibides des de fa anys, i és que els efectes secundaris del seu ús continuat poden provocar greus problemes, entre ells càncer oral i gàstric, hipertensió, hemorràgies cerebrals i problemes de degeneració en els genitals.

La Guàrdia Civil va detenir el passat 7 de desembre a l'aeroport del Prat dos passatgers que transportaven 'cat' amagat en maletes. Els dos detinguts són un ciutadà britànic de 28 anys i una ciutadana holandesa de 46. Arran d'una informació facilitada per autoritats duaneres comunitàries, els agents del control fiscal de l'aeroport del Prat van interceptar els dos passatgers que havien arribat a Barcelona en vols procedents de Nairobi (Kènia).

Després de fer un reconeixement dels equipatges, els agents van poder observar que a l'interior de les maletes hi havia uns paquets amagats amb 71 quilograms d'aquesta droga. L'home en transportava 34,13 quilos i la dona 36,885.

Les dues persones va ser detingudes com a presumptes autores d'un delicte contra la salut pública. El Jutjat d'Instrucció número 4 del Prat de Llobregat s'ha fet càrrec de les diligències.