L'exprimer ministre socialista de França Manuel Valls i el premi Nobel de Literatura Mario Vargas Llosa van fer costat ahir a la candidata de Ciutadans a la presidència de la Generalitat, Inés Arrimadas, davant del nacionalisme «enemic» del projecte de la Unió Europea.

Valls i Vargas Llosa van participar en l'acte de campanya que Cs va celebrar al Teatre Goya de Barcelona amb el lema «El futur d'Europa», al costat d'Arrimadas i el president de Cs, Albert Rivera, que va congregar a unes 1.000 persones, tot i que només 600 van poder accedir al recinte per qüestions d'aforament.

La transcendència de les eleccions per a Catalunya, Espanya i Europa, les reiterades advertències sobre l'augment dels populismes i dels nacionalismes com el català per al futur del projecte europeu i la defensa sense fissures de la unitat d'Espanya van centrar les intervencions durant el debat-col·loqui, que va moderar la periodista María Reyes.

Valls va defensar que Espanya és una «gran democràcia» dins d'un Estat de dret, i va alertar dels perills de qüestionar les actuals fronteres europees en parafrasejar l'expresident francès François Mitterrand: el «nacionalisme és guerra», va dir contundentment.

Segons l'exprimer ministre, el nacionalisme català comparteix l'«antieuropeisme» dels populismes «de dreta o extrema dreta» i posa en perill el futur de la UE perquè «obre la porta» a moviments similars a la resta del continent. En aquest sentit, va sostenir que la resta del món mira «amb preocupació» la possibilitat que el projecte comunitari es fragmenti, sobretot des que el Regne Unit va votar el Brexit.

Vargas Llosa, per la seva banda, va elogiar Cs considerant que «representa els veritables valors» de Catalunya i Espanya i que quan Arrimadas sigui presidenta s'haurà derrotat «veritablement» el nacionalisme.

Segons el premi Nobel, Cs és el partit que ha dit més «clar» i «sense complexos» que el «gran enemic de la democràcia i del progrés és el nacionalisme», a diferència del seu «adversari declarat». L'escriptor va lamentar que Catalunya, que havia estat un «model de progressisme i de llibertat», de sobte «retrocedís a aquesta forma tan primitiva i antidemocràtica com és el nacionalisme».

Arrimadas va centrar bona part del seu discurs en la UE, i va advertir que el nacionalisme és l'«antítesi» del projecte europeu, perquè suposa perdre els valors d' «unió», «llibertat», «igualtat» i «solidaritat». Rivera, finalment, va confiar que el 21-D serà recordat «com una fita en la història d'Europa», similar a quan Emmanuel Macron va guanyar Marine Le Pen a les presidencials franceses. «En aquestes eleccions no ens juguem un govern, no ens juguem una majoria parlamentària ni un nombre d'escons. Ens juguem la societat que volem per al futur i els valors que volem deixar als nostres fills», va avisar.