L’exprimer ministre francès Manuel Valls ha expressat aquest dissabte a un cafè-col·loqui del PPC el seu suport als partits constitucionalistes en defensa, ha dit, de la “democràcia” i els “valors” europeus. Ha advertit que “Catalunya sense Espanya no és Catalunya” i s’ha mostrat convençut que juntes “Espanya i Catalunya seran més fortes a Europa”. Segons ha afirmat, “la societat catalana està dividida per culpa de l’independentisme” i cal que els dirigents europeus “estiguin al costat dels que pensen que el destí de Catalunya sempre ha estat una identitat forta dins d’Espanya i Europa”. Espanya, segons Valls “no és una dictadura” i el govern espanyol i el Senat “no són franquistes”, i si a França s’hagués produït un procés semblant al de Catalunya, ha dit, ell hagués “fet el mateix” que Mariano Rajoy. “Espanya té una constitució que és de les més democràtiques a Europa i el Món, i en una democràcia hi ha regles”, ha sentenciat.

Valls ha irromput a la campanya del PPC en una jornada on participarà a dos actes més en suport a les forces constitucionalistes. Després del cafè-col·loqui amb el candidat dels populars, Xavier García Albiol, i la secretaria general del PPC, María Dolores de Cospedal, a les 11.30 assisteix a un acte de Ciutadans amb el líder del partit, Albert Rivera, la candidata Inés Arrimadas i l’escriptor Mario Vargas Llosa. A la tarda participa també a un acte de Societat Civil Catalana al costat de l’exministre Josep Piqué i la periodista Carmen Lomana. Dilluns passat també es va reunir amb el primer secretari del PSC, Miquel Iceta.

“El que està passant a Espanya no és només un problema dels catalans i els espanyols”

L’exlíder socialista francès ha justificat aquesta aposta pel fet que “estima Espanya” però sobretot “perquè en aquest moment necessitem Espanya en una Europa forta i unida” per afrontar els “grans desafiaments del món”. “El que està passant a Espanya no és només un problema dels catalans i els espanyols”, ha sentenciat, i el 21D a Catalunya es juga “el futur d’Europa, de la democràcia i dels valors” europeus. Davant d’això, ha dit, “els demòcrates hem d’estar junts”, i per aquest motiu ha expressat el seu suport a l’aplicació del 155 i als discursos de Felip VI en contra del procés independentista.

De Cospedal assumeix el “cost” del 155

Al seu discurs, la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, ha reivindicat el 155 i ha assegurat que malgrat “el cost” per al PPC que reflecteixen les enquestes cal posar en valor que el seu és un partit “valent” que “sempre ha entès la unitat del nostre país, que cal treballar junts i que en això no hi valen mitges tintes: o s’està amb Catalunya i Espanya, o no”. Segons De Cospedal, “el discurs coherent sempre dona resultats”.

Sense citar Ciutadans, De Cospedal ha contraposat l’experiència de govern del PPC a la d’altres que “no han demostrat res”. “No estem només en tertúlies o en escenaris televisius”, sinó que parlem de “governar la realitat” i del que “interessa els catalans”, que és, ha dit, “que els nens puguin estudiar en català i castellà” i que “no els adoctrinin” a les escoles.

Albiol: “Ser català no és portar un llaç groc”

Ha tancat l’acte el candidat del PPC a la presidència de la Generalitat, Xavier García Albiol, que ha assegurat que “ser català no és portar un llaç groc al carrer, tenir penjada l’estelada al balcó ni anar a una manifestació a Brussel·les a parlar malament d’Espanya”, sinó “emocionar-te amb les victòries de la Roja” i “pensar en català i tenir la capacitat de dir ‘te quiero’ en espanyol”. “Això és el que pensem els catalans que vivint amb naturalitat ser catalans i espanyols”, ha afirmat en un acte del PPC amb Manuel Valls i María Dolores de Cospedal.

Albiol s’ha mostrat “convençut” que les forces independentistes perdran la majoria parlamentària el 21D, i que els que aposten per la “pluralitat i la diferència des del respecte a les normes de la convivència” -en referència als partits constitucionalistes- “passarem a ser majoria al Parlament”. En tot cas ha reiterat que aquesta majoria no es podrà donar sense una participació “forta” de diputats del PPC.

El líder del PPC ha “agraït” la presència de De Cospedal i Valls, que és “un gran coneixedor de la realitat social del nostre país”, mentre l’independentisme dona “l’esquena” a la Unió Europea .