El Departament de Justícia ha desplegat el sistema informàtic e-justícia.cat, que permet a les oficines judicials catalanes treballar amb l'expedient judicial electrònic a la totalitat dels jutjats socials i dels jutjats civils exclusius. Concretament, l' e-justícia.cat s'ha posat en marxa a 215 jutjats de Catalunya: 113 jutjats de primera instància, 19 de família, 2 de capacitats i estat civil, 13 mercantils, 16 seccions civils de les audiències provincials, així com a la quasi totalitat dels jutjats socials de Catalunya. Durant els anys 2018 i 2019 el Departament té previst desplegar l' e-justícia.cat a les seccions civils dels 170 jutjats de primera instància i instrucció. Es preveu que el 2020 tots els jutjats tinguin incorporat el sistema.

Segons Justícia, treballar amb aquest sistema processal permet estalviar temps i costos a l'Administració de justícia, a més de reduir la utilització de paper als jutjats. Per exemple, els jutjats de primera instància de Barcelona ciutat, que tardaven 139 dies de mitjana a resoldre un procediment comú de reclamació de petites quantitats, ara triguen una mitjana de 123, 16 menys. Si el càlcul el traslladem als procediments ordinaris de més durada, la mitjana era de 361 dies i ara és de 314.

Els jutjats d'instrucció ja han començat a treballar amb l' e-justícia.cat, amb les aplicacions informàtiques que permeten enregistrar i repartir els assumptes que els arriben quan estan de guàrdia. Això fa que rebin telemàticament els atestats policials dels Mossos d'Esquadra i els comunicats mèdics dels hospitals, centres de salut i atenció primària, fet que contribueix a millorar la qualitat de les dades, la immediatesa de la informació i, alhora, a alleugerir les tasques del personal de l'Administració de Justícia.

Durant els mesos d'octubre i novembre s'ha incorporat l' e-justícia.cat als deu jutjats d'instrucció del partit judicial de Gavà, així com fa només dues setmanes es va posar en marxa als partits judicials de Terrassa, Granollers i Mataró.