El que fos conseller de Justícia i número cinc de la candidatura d´ERC, Carles Mundó, ha reclamat aquest divendres des de Blanes que els independentistes facin un vot útil i acumulin tot el suport possible a l´entorn de la llista dels republicans. I és que, segons Mundó, per més que Carles Puigdemont encapçali la candidatura de JxCAT, que torni a poder ser president de la Generalitat és pràcticament impossible. "Malauradament ,per més just que sigui que des de l´exili tinguin l´aspiració màxima de representar els ciutadans, hem de ser realistes. Avui, que Puigdemont pugui tornar a Catalunya per exercir el càrrec és poc més que un desig", ha etzibat al míting dels republicans. I és que Mundó està segur que si Puigdemont "posa els peus a Catalunya o a l´Estat, serà immediatament detingut i empresonat, i no en sortirà durant molt temps, perquè s´han cansat de dir-ho".

En aquest sentit, el candidat d´ERC, creu que la situació d´exili és inevitable per a molts anys perquè les defenses de Puigdemont i els consellers destituïts que són a Brussel·les "no seran capaços de convèncer el jutge que no hi ha risc de fuga". "No podem mirar cap a altre costat quan la realitat se´ns presenta de manera tan clara. El que hem de fer és jugar les cartes que tenim a la mà per fer un Govern fort que combati el 155", ha dit, apel·lant al vot a la llista d´Esquerra. De la mateixa manera, ha lamentat que "tot i tenir un Govern legítim a l´exili", a partir del dia 22 de desembre "serà imprescindible tenir un Govern fort a Catalunya". "I qui té la màxima legitimitat per fer-ho, és Oriol Junqueras", ha dit.

El mateix missatge ha enviat el també membre de la llista Ruben Wagensberg, que quan ha intervingut a l´acte de Blanes ha recordat que "s´han de contemplar tots els escenaris possibles" per a després del 21-D i "potser hi haurà gent que no podrà tornar per ser investit president". "L´única manera de fer-los tornar és fent la independència, perquè aleshores no podran impedir tornar a ningú. Per això necessitem un Govern fort, i qui pot fer-lo és ERC".