Milers de persones, 45.000 segons la policia belga, omplen aquest dijous el barri europeu de Brussel·les amb estelades, bufandes grogues i pancartes reclamant la llibertat dels presos. Els manifestants s'han concentrat al Parc del Cinquantenari de la capital belga i a les 11.30 han començat un recorregut d´uns dos quilometres i mig pels carrers del districte comunitari, passant per davant de les seus de la Comissió Europea, el Consell Europeu i l´Eurocambra, entre d´altres institucions.

La gran afluència de manifestants al barri europeu de Brussel·les ha obligat els organitzadors a canviar a última hora el recorregut i la capçalera de la protesta. L´entrada del parc del Cinquantenari on inicialment havia de començar la manifestació ´Desperta, Europa´ convocada per l´ANC i Òmnium és massa petita per deixar passar amb seguretat tots els manifestants i finalment l´inici del recorregut s´ha hagut de traslladar a l´altre extrem del parc, precisament a l´accés més proper a les institucions europees. La capçalera amb els dirigents i representants polítics que participen en la mobilització també s´ha hagut de moure a aquest punt per raons de seguretat.

Els hotels de Brussel·les i d´altres ciutats properes s´han quedat sense habitacions lliures i des de primera hora del matí els transports públics, tant el metro, el tramvia i els autobusos de la capital com els trens a Anvers, Lovaina o Gant, són plens de manifestants amb senyeres. L´afluència de manifestants ja ha obligat a tancar almenys l´estació de metro i tren de Shumann, que és la que fan servir els treballadors de les institucions comunitàries, però encara es mantenen obertes les de Maelbeek i Merode.

Centenars d´independentistes també han fet concentracions espontànies, en les darreres hores, en llocs turístics com la Grand-Place o el Sablon. Una trentena d´avions han traslladat manifestants des de Catalunya als aeroports belgues.

Puigdemont arriba a la manifestació

L'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, s'ha sumat aquest dijous a la manifestació. Puigdemont ha arribat al parc del Cinquentenari, al barri europeu i punt de partida del festeig, passades les 11.00 hores i sent aclamat pels assistents, al crit de 'President, president'.

L'exmandatari català ha acudit abrigat amb una bufanda de color groc i no ha fet declaracions, a l'espera de pronunciar un discurs al final de la manifestació, a la qual s'espera que acudeixin almenys 20.000 manifestants.

Entre els polítics que s'han sumat a la convocatòria de l'ANC i Òmnium Cultural s'ha vist també la 'número dos' de la candidatura d'ERC a les eleccions del 21 de desembre, Marta Rovira; el diputat republicà Gabriel Rufián, i l'expresident de la Generalitat Artur Mas, que la nit d'aquest dimecres va instar els votants de JxSí del 2015 a votar ara la llista de Puigdemont: JuntsxCat.

Centenars de gironins ja són a Brussel·les

Centenars de gironins ja són a hores d'ara a Brussel·les per participar en la manifestació independentista que segons els seus organitzadors -ANC i Òmnium Cultural- podria ser la més multitudinària dels darrers anys a la capital belga. Una quarantena d´autocars van sortir ahir de les comarques gironines en direcció Bèlgica, mentre que aquest matí sortiran dos vols xàrters organitzats per la llibreria gironina Les Voltes. També hi ha molta gent que ha decidit anar-hi amb el seu cotxe particular -ahir les xarxes socials bullien amb imatges de cotxes guarnits de color groc i amb estelades recorrent les carreteres franceses- i altres amb vols regulars. Alguns tenen previst tornar aquesta tarda mateix, mentre que d´altres s´hi passaran tot el pont i aprofitaran per fer turisme.

Convocatòria a la Grand-Place, ahir al vespre

Centenars de catalans es van concentrar dimecres al vespre a la Grand-Place de Brussel·les. La concentració es va convocar de forma espontània per les xarxes socials a les vuit del vespre en aquest punt neuràlgic de la capital belga, prèviament a la gran manifestació d'aquest dijous organitzada per la iniciativa Omplim Brussel·les per demanar l´alliberament dels presos polítics catalans i denunciar la repressió de l´estat espanyol i la inacció de la Unió Europea. A la Grand-Place s'hi van poder sentir crits de 'Llibertat, presos polítics', 'Independència' o 'Puigdemont és el nostre president' i també s'ha cantat l'himne d''Els Segadors'.