El ple de la Diputació de Girona va aprovar per unanimitat una moció per exigir l'excarceració «immediata de tots els presos polítics» i per reconèixer l'executiu encapçalat pel president, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, com el «Govern legítim de la Generalitat de Catalunya».

La moció, presentada inicialment pels grups del PDeCAT, ERC, la CUP i IdS, va rebre també el suport dels diputats del PSC. La resolució també expressa el suport de la Diputació de Girona a la Mesa i al Parlament de Catalunya, exigeix la fi de la «judicialització de la política catalana», condemna «l'ús partidista amb què s'estan aplicant les lleis, tot pervertint la separació de poders», insta la Unió Europea i la resta d'institucions internacionals a exercir una mediació i exigeix «l'aixecament immediat» de l'aplicació de l'article 155.

La moció va rebre el suport unànime de tots els diputats de la Diputació de Girona. El secretari va llegir la part expositiva del text, que inclou sis acords. El primer rebutja «l'escala repressiva dels darrers mesos» i exigeix l'excarceració «immediata» dels presos polítics. El text recull que tant els exconsellers com els «Jordis» «han actuat sempre pacíficament i democràtica, d'acord amb el mandat sorgit de les urnes». El segon acord resol considerar com a «Govern legítim de la Generalitat de Catalunya» l'encapçalat pel president Carles Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras.

El tercer punt expressa el «ple suport» a la Mesa i al Parlament de Catalunya, que s'han vist «desposseïts de les seves competències per l'aplicació indigna de l'article 155 de la Constitució espanyola». El següent apartat, el quart, exigeix «la fi de la judicialització de la política catalana» i condemna «l'ús partidista» amb què s'estan aplicant les lleis. També adverteix que això està «pervertint la separació de poders que qualsevol estat de dret digne ha de garantir».

El cinquè acord insta la Unió Europea i la resta d'institucions internacionals a exercir una mediació política que «faciliti el diàleg i la cerca d'una solució política».

«Ha mancat política»

El portaveu del PSC, Juli Fernández, va assenyalar que el seu grup sempre va defensar la celebració d'un referèndum «legal i acordat» i que estan a favor de «defensar la democràcia». «Tots els presos polítics han d'estar en llibertat perquè precisament el que ha mancat és política», va afirmar Fernández.