La secretària general d’Esquerra, Marta Rovira, ha acusat aquest divendres l’Estat espanyol d’haver amenaçat el Govern amb utilitzar “la violència extrema” i provocar “sang” i “morts al carrer” si continuava endavant amb el seu procés independentista. La republicana ho ha denunciat en una entrevista a Rac1 on ha explicat que l’executiu espanyol de Mariano Rajoy va “fer arribar per moltes fonts molt fiables” a la Generalitat i a Europa les seves intencions, i que això va ser el que va provocar la “reflexió” del president Carles Puigdemont i la resta dels consellers ara destituïts. Rovira, de fet, ha explicat que el Govern va arribar a saber que l’Estat volia desplegar l’exercit a Catalunya, que estava disposat a utilitzar bales de foc i que estaven arribant armes a la base militar de Sant Climent Sescebes.

“El Govern no estava disposat a assumir l’escenari que se li va posar sobre la taula a través de fonts molt contrastades, un escenari de violència extrema i amb morts al carrer. Ens deien això, que hi hauria sang, que havíem d’aturar-ho i que no actuarien com l’altre cop amb pilotes de goma, que serien més contundents”. Amb aquestes paraules, Marta Rovira ha deixat anar que l’Estat espanyol va amenaçar el Govern de provocar episodis a Catalunya que podien comportar l’ús d’armes de foc i víctimes mortal als carrers, si la Generalitat no aturava els seus plans i el procés independentista.

En parlar de l’autocrítica i dels motius que han portat al sobiranisme a comportar-se com ho ha fet en els darrers mesos, Rovira ha apostat per explicar els motius pels quals s’ha dit que no s’estava “preparat” per a implementar la independència. En aquet sentit, ha defensat que el Govern “sí estava molt preparat” per a fer efectiva la separació i la república, però no per “assumir el que ens estaven plantejant” des de l’Estat en parlar de “morts” i violència “extrema”.

Segons Rovira, ella va tenir coneixement d’aquestes amenaces a les “reunions a les que assistia” amb membres del Govern, el president Carles Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras. “Ens posaven sobre la taula que les fonts eren molt contrastades, que arribaven per múltiples vies, i que havíem de desescalar el conflicte perquè havíem d’evitar això”, ha dit, tot afegint que des d’aquestes mateixes “fonts” es feia arribar al Govern i als partits sobiranistes que es desplegaria “l’exèrcit” a Catalunya i que “estaven entrant armes a Sant Climent Sescebes”, on tenen una base militar.

Rovira, que no ha volgut donar més detalls sobre qui i com feia arribar aquests missatges al Govern, ha afegit que a Europa també eren conscients dels plans de l’Estat i d’on estaven disposats a arribar, i com a prova ha fet referència a la piulada del president del Consell Europeu, Donald Tusk, quan es va saber que es proclamaria la independència. “Va dir que no estava d’acord amb el que faríem però recomana al govern espanyol utilitzar la força de la raó i no la raó de la força. Molta gent coneixia les intensions que tenien. El govern d’Espanya ho feia arribar”, ha dit.

Rovira també ha revelat que en veure les imatges de les càrregues policials durant la jornada de l’1-O, el Govern i les cúpules sobiranistes van prendre consciència “de tot el que estava disposat a fer l’Estat”, i van “plantejar-se aturar el referèndum”. “Vam parlar amb l’administració electoral desplegada per tota Catalunya i ens van dir que la gent votaria igual, que després del que estava passant la gent volia votar. I per això es va mantenir”, ha dit.

Rovira ha donat tots aquests detalls perquè, segons ha dit, tant Junqueras com els consellers destituïts i empresonats li han fet arribar que aquestes qüestions s’havien d’explicar per fer entendre millor com ha actuat el Govern, i per fer contrapès a l’autocrítica que semblava imposar-se en els darrers dies. “S’ha fet un excés d’autocrítica i s’ha magnificat molt. Em deien que ja hi ha prou, els consellers. Nosaltres estàvem preparats, molt preparats. Però si donem a conèixer tot, podem complicar la seva situació”, ha afegit aquest divendres, just un dia després d’haver visitat els consellers destituïts a les presons de Madrid.