Els vuit exconsellers del Govern empresonats van agrair ahir, a través de missatges enviats des de presó i llegits per familiars o amics seus, el suport ciutadà rebut, i van fer una crida a la unitat i a «no defallir» davant l'Estat espanyol.

Al final de la manifestació de Barcelona, els familiars o amics dels exconsellers i dels líders de l'ANC i Òmnium Cultural van pujar a un escenari muntat per l'organització i van llegir missatges transmesos des de la presó.

L'exvicepresident del Govern Oriol Junqueras va dir que els consellers cessats són «caps de turc» de l'Estat per «advertir» tots els independentistes que «si no són submisos i obedients» els «arruïnaran» les seves vides. «Els nostres somnis són els seus malsons», va assegurar en la seva carta Junqueras, que va afegir: «Som la llavor de la república i si perseverem sortirem endavant».

La dona de Josep Rull va llegir un missatge del seu marit en el qual va subratllar: «S'equivoquen els qui creuen que poden empresonar la voluntat democràtica d'un poble. Som el govern legítim perquè ho van decidir els catalans». «La vostra unitat avui, més que mai, és la vostra força», va assegurar Rull, que va cridar a «no defallir». Per la seva part, l'exconseller d'Afers Estrangers, Raül Romeva, també va insistir a demanar a l'independentisme que no caigui «en l'odi o la venjança».

La filla de Jordi Turull va llegir una carta del seu pare en la qual l'exportaveu de l'executiu català va sentenciar: «El nostre cos és a la presó, però el nostre cor i el nostre compromís és amb vosaltres», i va afegir: «Us demano i us imploro unitat. La nostra divisió és la gran esperança de l'Estat».

També es van llegir mostres d'agraïment dels líders de l'Assemblea i d'Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, que van assegurar: «Ens volien aïllar i ens han unit encara més».

L'exconseller d'Interior Joaquim Forn va afirmar que «ara no és hora de les diferències», sinó que «és moment de la màxima unitat», i va demanar a la població que defensi els valors de Catalunya i sigui «digna dels mateixos».

Les exconselleres Dolors Bassa i Meritxell Borràs, que comparteixen cel·la i van escriure una carta de forma conjunta, van assegurar que la seva «esperança» és que es facin les coses «ben fetes» i van defensar que volen viure en «un país modèlic on capiguem tots».

L'exconseller de Justícia Carles Mundó va dir que «les persones es poden empresonar, però ningú pot empresonar les idees» i que «l'aspiració nacional de Catalunya és un assumpte polític» que no es pot resoldre als tribunals.

Carles Puigdemont i els membres del govern destituït a Bèlgica van ser presents a la manifestació a través de vídeos projectats en una pantalla gegant i van fer arribar el seu suport als empresonats.