La Plataforma per la Llengua ha avisat aquest dijous que l'aplicació de l'article 155 de la Constitució busca "arraconar" el català de l'administració. L'entitat ha posat a disposició dels treballadors públics i els usuaris que "pateixin alguna vulneració dels drets lingüístics en l´àmbit de l'Administració" un servei de consultes, queixes i assessorament legal per a ajudar-los, i si cal, denunciar aquestes situacions. La Plataforma per la Llengua denuncia "la irregularitat greu que podria representar per als alts càrrecs i els treballadors públics de la Generalitat que els enviats del govern espanyol els obliguin a mantenir converses i redactar informes en castellà a partir d'ara". L'entitat ha manifestat que ha sabut de fonts de l'administració catalana i a través dels mitjans de comunicació, que "aquest dimarts s'han instal·lat en algunes conselleries de la Generalitat diverses persones enviades per part del Ministeri de Presidència per a dirigir l'operació de desplegament de l'article 155". La plataforma ha indicat que "aquesta actuació lesionaria de manera important les competències i el funcionament de la Generalitat i podria intentar, entre altres coses, arraconar el català dins l'administració".

L'entitat ha indicat que "els funcionaris enviats per l'executiu de Rajoy podrien dirigir-se als treballadors i exigir-los que els parlessin en espanyol i que els informes i les reunions es facin en aquesta llengua a partir d'ara". "Si això es produís", han afegit, "aquestes persones estarien incomplint la legislació que intenten fer creure que venen a respectar i fer respectar".

El president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, ha considerat que "aquesta situació seria intolerable i una negligència i una vulneració clares dels drets dels treballadors públics" i ha advertit que "la llengua no es toca".