El vicepresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Agustí Alcoberro, ha lamentat que no hi hagi llista unitària de les forces independentistes per als comicis del 21-D però ha cridat a votar "els partits de la República". En declaracions als mitjans després de participar a la concentració de Barcelona per lla llibertat dels presos, Alcoberro ha afirmat que és "imprescindible" que els partits que defensen la República catalana "revalidin l'hegemonia social i parlamentària que han tingut fins ara". De la seva banda, el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha dit que ells no havien demanat la llista unitària i ha confiat que les formacions "trobaran la millor manera de presentar-se" a unes eleccions, que ha recordat que s'han convocat de manera "il·legítima". Mauri ha preguntat al govern espanyol i als "partits del 155" si acceptaran el resultat de les urnes com ha reivindicat que sempre han fet ells.

Alcoberro i Mauri han fet una crida a la ciutadania a no "conformar-se" davant la situació d'"excepcionalitat" que viu el país. "Tenim el Govern a la presó o a l'exili, la Mesa amenaçada i els presidents d'Òmnium i l'ANC a la presó des de fa molts dies, és una situació absolutament excepcional acompanyada de l'ocupació de la Generalitat per part del govern espanyol", ha afirmat Alcoberro.

Davant d'això, ha exigit "llibertat dels presos, que els exiliats puguin retornar amb el dret a un judici just i que allò que va aprovar el Parlament d'acord al que va votar la ciutadania pugui finalment aplicar-se".

De la seva banda, Mauri ha destacat el "clam per la llibertat" expressat aquest dimecres, que també ha dit que és "contra la repressió i l'aplicació del 155". El portaveu d'Òmnium ha reivindicat que "només amb diàleg i negociació política es resoldrà un conflicte que és polític" i ha lamentat que l'Estat espanyol sembli "incapaç" de fer això.