El president Carles Puigdemont ha insistit aquest dimarts que no hi ha "alternativa" a crear un "nucli democràtic" contra el 155 i en defensa de les llibertats per a les eleccions del 21-D. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Puigdemont ha apostat per una "llista de país, amplíssima" que inclogui el govern i "tota la gent que està defensant la democràcia", i que vagi des del PDECAT i ERC "fins a sectors de la CUP, Podem, Demòcrates o MÉS". "Si volem accedir a la independència ho hem de fer amb llibertat i democràcia, sense no és possible", ha dit Puigdemont, que ha remarcat que "mai" ha previst "un escenari en què la República prosperi en la violència policial o econòmica". Pel president, el govern que surti del 21-D "tindrà una feina més titànica que la de declarar la República", que és defensar les bases democràtiques que "el govern espanyol vol destruir" per evitar un estat independent.

"No tenim una altra alternativa que anar tots plegats, sincerament", ha dit Carles Puigdemont durant l'entrevista a 'El Matí' de Catalunya Ràdio. "Hi ha gent que està a la presó, hi ha gent que estem lluny de casa, hi ha entitats represaliades només per haver organitzat manifestacions pacífiques, hi ha professors d'escola que van a declarar perquè a les seves aules han fet debats democràtics, hi ha alcaldes perseguits de tots els colors polítics", ha assegurat Puigdemont. "Ara és el moment de fer el que segurament molta gent ens demana que fem", ha afegit.

Puigdemont ha dit que la República catalana "és possible" però només "en un context democràtic". "És el deure que tenim els demòcrates, mai hem previst un escenari en què la República prosperi en la violència policial o econòmica", ha advertit. Segons el president, "la via de la unitat d'Espanya es pot permetre el luxe de no servir la democràcia", però la de l'independentisme en cap cas ho farà.

"L'elecció sobre la independència, la república, o és democràtica o no pot ser. No tolerarem, o almenys jo no ho penso fer, que ens destrueixin la democràcia com a manera de destruir la nostra voluntat de ser un país independent", ha remarcat. "Tenim el dret d'alçar-nos democràticament contra aquesta gravíssima amenaça que plana sobre tots nosaltres", ha dit el president, afegint que Catalunya està en una "situació de veritable emergència". "Hi ha un estat que ens ha volgut devastar, que ens vol arruïnar com a país", ha dit.

"La dignitat avui està entre reixes, i està també a Bèlgica", ha assegurat Puigdemont. El president ha dit que és "perfectament conscient" que podria acabar a la presó però ha remarcat que "el que és important és la continuïtat de la legitimitat".

Millo "no té cap autoritat per parlar en nom" de les institucions

Durant l'entrevista, el president Puigdemont també ha criticat que el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, vulgui "parlar en nom" de les institucions catalanes. "Aquest senyor que quan es presenta a les eleccions perd, amb quina autoritat vol parlar en nom de les institucions?", ha criticat Puigdemont, que ha remarcat que si Millo parla en nom de Catalunya és "en virtut d'un cop d'estat". Per Puigdemont, el 155 "és un crim polític" i una "aberració".

Puigdemont ha explicat que ell volia convocar eleccions abans de la declaració d'independència per evitar el 155, però en cap moment va rebre garanties el govern espanyol aturaria la suspensió de l'autogovern. "Espanya no ha canviat, en comptes del diàleg té la fúria, és impossible dialogar amb gent que està furiosa", ha assegurat el president, que ha dit que sospitava que l'Estat volia crear un escenari de "violència" als carrers de Catalunya per tenir "l'excusa d'entrar com voldria" i ha celebrat que els catalans no hagin seguit aquest camí.