El Govern català destituït ha lamentat aquest dimecres que s'enfronti a un "judici polític" i ha assegurat que "entoma" les possibles penes de presó "com una denúncia de la situació que viu la democràcia a l'estat espanyol i com un crit a favor de la llibertat del nostre poble".

En un comunicat el Govern recorda que és el l'executiu "legítim" i denuncia la "desproporció" de les penes demandes pel fiscal i recorda que són equivalents a delictes com l'assassinat o el terrorisme. Tots els membres del Govern estan acusats dels delictes de rebel·lió, sedició i malversació de fons públics.

El comunicat explica que una part dels consellers aniran aquest dijous a l'Audiència Nacional a declarar com a "denúncia de la manca de garanties del sistema judicial espanyol i de la seva voluntat de perseguir idees polítiques". Mentre que un altre grup de consellers es quedarà a Brussel·les per tal de denunciar el "judici polític" davant la comunitat internacional i emplaçar Europa a afrontar una solució dialogada al conflicte.

Aquest és el text íntegre del comunicat:

El Govern legitim de la Generalitat de Catalunya afronta les citacions judicials de l'Audiència Nacional en els termes que ahir va anunciar el President Puigdemont.

Davant les citacions decretades per la jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela contra el govern de la Generalitat, volem recordar:

a) que aquestes citacions s'emmarquen en un sumari sense fonament jurídic que només busca castigar idees. Estem davant d'un judici polític.

b) La desproporció de les penes demanades pel fiscal, reprovat pel congrés espanyol, equivalents a delictes com l'assasinat o el terrorisme, demostren que estem davant d'un judici polític efectuat al dictat del govern de l'Estat Espanyol.

c) El President de la Generalitat de Catalunya ahir ja va explicar quina seria la fòrmula en la que els consellers del seu govern afrontarien aquesta declaració.

--Puigdemont va explicar que uns consellers anirien a l'Audiència Nacional a declarar com a denúncia de la manca de garanties del sistema judicial espanyol i de la seva voluntat de perseguir idees polítiques.

--Al mateix temps, un altre grup de consellers es quedaran a Brusel·les per tal de denunciar davant de la comunitat internacional aquest judici polític i emplaçar molt especialment, a Europa a afrontar una solució dialogada al conflicte.

--En cap cas els consellers i el President que es queden a Brusel·les contemplen eludir la justícia sinó que justament la reclamen, i respondran a unes citacions, que han arribat d'un dia per l'altre, d'acord amb els mecanismes que ja estan previstos a la Unió Europea en aquestes circumstàncies.

d) El compromís d'aquest govern en la defensa dels drets i les llibertats del poble català és total. Entomem les penes de presó que ens esperen com una denúncia de la situació que viu la democràcia a l'Estat Espanyol i com un crit a favor de la llibertat del nostre poble.