La crisi catalana va aprofundir les fissures internes a Podem, on la direcció de Pablo Iglesias va convidar el líder de Podem Catalunya, Albano Dante Fachín, a deixar el partit i va estendre la seva desautorització als anticapitalistes que van reconèixer la «nova República catalana».

Ahir el líder de Podem, Pablo Iglesias, va reunir el seu govern a l'ombra, al costat dels representants de Catalunya En Comù, escenificant així la seva total sintonia amb el partit d'Ada Colau i després d'haver desautorizat Fachín i haver pres el control de Podem Catalunya per convocar una consulta en la qual els inscrits decideixin «com i amb qui» es presenten a les eleccions.

En la reunió d'ahir del consell anomenat Rumb 2020, Iglesias va deixar clar que Fachín i els que ahir van subscriure el comunicat d'Anticapitalistes que reconeixien la «república catalana» estan «políticament fora de Podem».

Tant Iglesias com el cofundador de Podem Juan Carlos Monedero, que no ocupa cap càrrec intern però forma part del Govern a l'ombra, van invitar a Fachín a deixar el partit i acostar-se a altres forces polítiques amb les quals sembla que té més bona sintonia, com ERC o la CUP.

Segons Iglesias, la posició de Fachín i d'altres «companys» de la direcció de Podem, on els anticapitalistes són majoritaris, va provocar alarma i intranquil·litat en el partit.

«Hi ha hagut posicions de companys que han generat molta alarma, i són legítimes, però segurament estan però prop d'altres opcions polítiques que de la nostra», deia Iglesias, en tant que Monedero va ser encara més rotund: «Últimament, hem vist Albano Dante de la mà d'altres partits: faria molt bé a acudir a ells».

No obstant, Iglesias va assegurar que no s'ha produït cap «cessament» i que el que va fer la direcció és complir la seva obligació de convocar una consulta per garantir el dret de les bases a decidir.