El president d’Esquerra Republicana i vicepresident de la Generalitat cessat pel govern espanyol, Oriol Junqueras, ha confirmat, en una entrevista a TV3, que el president Carles Puigdemont explicarà aquest dimarts els propers passos a seguir i la seva estratègia després que s’hagin convocat eleccions des de l’executiu estatal i s’hagi aplicat l’article 155 de la Constitució. “El president s’explicarà demà”, ha dit sense voler concretar si està buscant asil polític ni quina classe de full de ruta té pensat. Fonts del Govern cessat per Mariano Rajoy han concretat, però, a l’ACN, que Puigdemont compareixerà des de la capital belga al migdia per donar explicacions. A més, Junqueras ha confirmat també que tant Puigdemont com alguns consellers estan a Brussel·les en aquests moments. “El que fa el Govern és treballar en tots els àmbits; Brussel·les es un àmbit on pot fer molta feina; i hi ha una part del Govern que està fent aquesta feina. Em sembla normal, legítim, positiu i adequat que nosaltres també estiguem fent feina aquí”, ha sentenciat, sense concretar el motiu del desplaçament ni qui acompanya Puigdemont.

D’altra banda, Junqueras ha criticat que el fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, hagi presentat querelles contra tot el Govern ara cessat i els membres sobiranistes de la Mesa del Parlament per rebel·lió, prevaricació i sedició. “Són querelles amb una voluntat política molt clara d’intimidar”, ha considerat, tot afegint que la intenció d’aquestes denúncies “no és identificar un delicte sinó perseguir una idea i una expressió política extremadament democràtica” com és l’independentisme.

En aquest sentit, s’ha preguntat si algú al govern espanyol pensa que actuar així reduirà el volum de partidaris de la independència. “A ningú li deu fer il·lusió que li proposin 30 anys de presó, però jo no deixaré de defensar el que em sembla que és just per més que em vulguin posar a la presó 30 anys. A quanta gent convenceran fent aquesta querella o posant-me a la presó?”, ha dit.

Junqueras, que ha reconegut que no se sent destituït perquè “legítimament són els ciutadans els que nomenen governs i no els decrets els que els cessen”, ha explicat que aquest dilluns ha pogut passar pel seu departament i també reunir-se amb Jordi Turull, Carles Mundó, Raül Romeva i Josep Rull, tots ells consellers del Govern de Puigdemont a Presidència, Justícia, Exteriors i Territori.

Les eleccions del 21-D

Per últim, Junqueras ha apuntat, com ja havia fet el portaveu d’ERC, Sergi Sabrià, que els republicans aposten per presentar-se a les eleccions del 21 de desembre convocades pel govern espanyol de Mariano Rajoy. “Són una oportunitat per defensar els idees que es tinguin. Ningú ens guanyarà a defensar les urnes. A partidaris de la democràcia no ens guanyarà ningú. És també una oportunitat, com totes les eleccions, per ser-hi, per explicar-nos”, ha comentat a l’entrevista.