L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont es troba a Brussel·les. El viatge s'ha confirmat una hora després que el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, anunciés la presentació d'una querella davant l'Audiència Nacional per rebel·lió, sedició i malversació contra ell i la resta del Govern, així com una altra querella davant el Tribunal Suprem contra la Mesa del Parlament.

20.32 - El Tribunal Suprem i l'Audiència Nacional decideixen dimarts si admeten a tràmit les querelles contra Govern i Mesa

El Tribunal Suprem i l'Audiència Nacional decidiran aquest dimarts si admeten a tràmit les dues querelles interposades per la Fiscalia General de l'Estat contra el president Puigdemont i el seu Govern (inclòs Santi Vila) i contra Carme Forcadell i els membres sobiranistes de la Mesa del Parlament. La fiscalia es querella per rebel·lió, sedició i malversació, entre d'altres. El delicte de rebel·lió pot comportar penes de 30 anys. Aquesta tarda, la Sala d'Admissió del Tribunal Suprem s'ha reunit per abordar el debat de la querella contra Forcadell i la Mesa però la sessió s'ha aixecat a les nou del vespre i els magistrats continuaran deliberant dimarts. La sala està presidida pel conservador Manuel Marchena, que serà el ponent de la decisió. Si s'admet a tràmit, la causa passarà a mans d'un jutge instructor. En el cas de la querella contra el Govern, el fiscal general l'ha presentat davant l'Audiència Nacional i se'n fa càrrec la magistrada Carmen Lamela, la mateixa que ha empresonat els líders de l'ANC, Jordi Sànchez, i d'Òmnium, Jordi Cuixart. Fonts judicials apunten que Lamela començarà a estudiar la querella també el dimarts.

21.30 - Jordi Sànchez assegura des de Soto del Real que està "fort i bé"

El president de l'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC), Jordi Sànchez, ha afirmat que està "fort i bé" a través de l'entitat. En una piulada a Twitter, l'ANC ha assegurat que el seu president ha demanat que no es doni "cap credibilitat" a les notícies que surten d'ell. I transcrivint-lo, l'ANC ha afegit: "Volen confondre i desanimar. Guerra psicològica". En els darrers dies han sorgit diverses notícies que explicaven alguns incidents entre Sànchez i altres presos de Soto del Real. Incidents que haurien dut el president de l'ANC a demanar un canvi de cel·la, però que han estat desmentits pel mateix Sànchez a través d'aquesta piulada de l'Assemblea.

20.00 - El vicepresident del Senat a un govern independentista post 21-D: "Si no compleix la llei, tornarem a fer el mateix"

El vicepresident del Senat espanyol, Pedro Sanz, ha afirmat aquest dilluns en una entrevista a 'La Razón' que en el cas que després de les eleccions del 21-D torni a sorgir un govern independentista, "si no compleix la legalitat se li requerirà que ho faci i tornarem a fer el mateix". Sanz amenaça, doncs, amb tornar a aplicar l'article 155 a un hipotètic govern de majoria independentista que intentés tirar endavant la independència de Catalunya, com ho ha fet ara. El vicepresident del Senat espanyol també ha opinat sobre el perquè s'ha arribat a la situació actual. Al seu parer, les Comunitats Autònomes han de "contribuir" a la "cohesió" d'Espanya i "no poden mirar-se sempre a elles mateixes".

19.29 - Una autoritat independent examinaria la sol·licitud de Puigdemont si demana asil a Bèlgica

El professor a la Universitat Lliure de Brussel·les (ULB) Philippe De Bruycker, advocat especialitzat en dret europeu d'asil i immigració, ha explicat que és una autoritat independent l'encarregada d'examinar les peticions d'asil a Bèlgica. "Si hi ha una petició d'asil per part de Puigdemont, aquesta no serà examinada pel govern belga, per tant, sinó per una autoritat independent", diu De Bruycker per referir-se al Comissionat General pels Refugiats. "Aquesta autoritat no prendrà cap decisió política, seria una decisió purament legal", matisa. Segons l'expert, si això passés, el govern no podria dir que no, ja que el sistema belga està pensat perquè si una persona "té un bon motiu per sol·licitar asil, aquest se li doni independentment de qualsevol consideració del govern". L'advocat indica que d'iniciar-se la sol·licitud aquesta hauria de tramitar-se per "procediment urgent" i en pocs dies hi hauria d'haver una resposta.

18.40 - Representants del govern espanyol entren a la conselleria d'Economia i Vicepresidència de la Generalitat

Tres representants del govern espanyol han entrat a la conselleria d'Economia i Vicepresidència de la Generalitat, situada a la Rambla Catalunya, segons han confirmat fonts del departament. Les mateixes fonts han confirmat que els representants no són ni del ministeri d'Hisenda ni del d'Economia. Els representants de l'Estat han entrat a les 16:50 hores d'aquest dilluns, després de baixar d'un cotxe oficial, que anava al costat d'un cotxe de seguretat. Hi han marxat a les 18:10, una hora i vint minuts després. Al seu torn, el vicepresident Oriol Junqueras havia marxat del mateix departament a les 16:48, és a dir, pocs minuts abans que entressin els representants del govern espanyol.

18.30 -De Guindos anima les empreses a tornar la seu social a Catalunya després d'aplicar el 155 i convocar eleccions

El ministre d'Economia, Luís de Guindos, ha animat les empreses que s'han endut la seu social a tornar a Catalunya. Segona afirma, l'aplicació del 155 i la convocatòria d'eleccions ha generat una resposta "positiva" dels mercats i ha "tornat a posar a Catalunya en el ritme de creixement dels darrers trimestres". Per això, de Guindos afirma que "no hi ha cap motiu" ni per al boicot de productes ni per a la sortida de dipòsits i entén que s'ha "recuperat l'entorn de tranquil·litat i normalitat" i que no hi ha d'haver més empreses que canviïn la seu social. També ha reconegut que la crisi catalana no es deixarà notar en el PIB del quart trimestre pel que fa a les dades estatals, però que sí afectarà els càlculs a nivell de Catalunya. A més, el ministre afirma que ja s'han establert els primers contactes amb alts càrrecs de la Generalitat i que no hi ha hagut cap incidència.

17.00 - Arrimadas demana PP i PSC pacte previ de suport a la llista més votada el 21D

La líder de Ciutadans de Catalunya, Inés Arrimadas, s'ha dirigit als partits constitucionalistes, especialment al PP i al PSC, perquè s'adhereixin a un acord "previ" al 21-D pel que es comprometin a donar suport a la llista més votada en els comicis. També ho ha demanat al partit de Pablo Iglesias, encara que en aquest moment "els senyors de Podem a Catalunya estan al mateix lloc que estaven, al costat de Puigdemont, Junqueras i Forcadell", ha dit en una roda de premsa a la seu d'Alcalá després de la reunió de l'Executiva Permanent de Ciutadans.

16.30 - Junqueras passa mitja hora per la conselleria d'Economia i Vicepresidència

El conseller d'Economia i vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha arribat a la conselleriapoc després de les quatre de la tarda d'aquest dilluns i n'ha sortit 37 minuts després. Junqueras anava acompanyat de membres del seu equip de premsa. És el segon conseller que entra al seu despatx, després que el titular de Territori, Josep Rull, ho fes aquest matí. El vicepresident ha entrat a la conselleria d'Economia i Vicepresidència, a la Rambla Catalunya, sense fer declaracions.

16.00 - El PP descarta una coalició electoral amb PSC i C's el 21 de desembre

De cara a les eleccions del 21 de desembre, el coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maillo, ha explicat que el PP s'hi bolcarà per donar suport a Xavier Garcia Albiol i ha descartat aliances preelectorals amb Cs i PSC. "Som un valor segur i fiable", ha resumit. Pel que fa als pactes postelectorals, ha considerat que és molt d'hora per parlar d'aquesta qüestió.

15.30 - El PP considera un «una mostra de desesperació» que Puigdemont sigui a Brussel·les

El coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maillo, ha considerat un "despropòsit i una mostra de desesperació" que Carles Puigdemont i alguns consellers siguin a Brussel·les. El popular ha constatat que es tracta "d'una mostra de la més absoluta desesperació". "Que vagi a Brussel·les, seu de les institucions europees, on un dels grans valors és la defensa de l'estat de dret, de la legalitat, dels valors constitucionals, és una contradicció en si mateixa

15.00 -"Más dura será la caída", el nom del document sobre la querella que la Fiscalia envia a la premsa

El discurs que el Fiscal General de l´Estat ha llegit davant la premsa ha estat posteriorment remès a les redaccions per correu en un arxiu que portava per nom "Más dura será la caída". La frase apareix a l´encapçalament de la nota de premsa un cop descarregada i oberta amb el PDF. La Fiscalia no ha donat explicacions.

14.39 - El PDeCAT es presentarà a les eleccions del 21-D i s'emplaça a buscar "la millor fórmula per respondre al 155"

El PDeCAT es presentarà a les eleccions al Parlament de 21-D. Així ho ha explicat la coordinadora general de la formació, Marta Pascal, després de la reunió del Comitè Nacional, aquest dilluns al llarg del matí i migdia. En un contacte amb la premsa posterior, Pascal ha emplaçat les forces sobiranistes a buscar "la millor fórmula per respondre al 155". En aquesta línia, la coordinadora general del PDeCAT ha subratllat que les forces sobiranistes tenen l'objectiu de treure una majoria absoluta que permeti dir a l'Estat que no accepten el "plebiscit que ha convocat sobre el 155". A més, Pascal ha assegurat que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, "comparteix" la decisió del PDeCAT de presentar-se al 21-D.

14.30 - Iceta recomana al Govern destituït "acceptar la realitat"

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha recomanat aquest dilluns als membres del Govern destituït "acceptar la realitat" i que el 21 de desembre hi haurà eleccions, cita per la qual ha cridat a canviar d'etapa i deixar enrere el full de ruta independentista. "Tots haurien d'acceptar la realitat perquè, desgraciadament, han estat cessats, la qual cosa em produeix una gran tristesa" perquè significa que s'ha hagut d'aplicar l'article 155 de la Constitució, ha destacat en roda de premsa després de reunir-se l'Executiva, que s'ha dedicat a preparar les eleccions.

14.11 - ERC: «Trobarem la manera de participar en les eleccions il·legítimes dle 21-D»

ERC considera les eleccions del 21D convocades pel president del Govern, Mariano Rajoy, com "il·legítimes" i "un parany", però desitja "trobar la forma" de "participar" en elles "d'alguna forma" encara no decidida. En la roda de premsa posterior a la reunió de la comissió permanent d'ERC, el portaveu d'aquest partit, Sergi Sabrià, ha indicat que considera la "república" declarada divendres passat pel Parlament "com l'únic poder legítim a Catalunya".

13.53 - Puigdemont viatja a Brussel·les

Carles Puigdemont i altres consellers del seu govern, destituïts pel govern central en virtud de l'article 155 de la Constitució, s'han desplaçat fins a Bèlgica, segons avança el diari La Vanguardia. Aquesta tarda tenen previst fer una compareixença conjunta.Cal recordar que secretari d'Estat belga de Migració i Asil, Theo Francken, va assegurar que Puigdemont i els catalans que ses sentissin políticament amenaçats podrien demanar asil polític a Bèlgica en cas de trobar-se en risc de ser empresonats. Una afirmació que va ser desmentida poc després pel primer ministre del país, Charles Michel, qui va assegurar que l'asil per a Puigdemont «no està en absolut en l'ordre del dia» del Govern.

13.34 - La CUP reuneix el grup parlamentari

La CUP ha reunit aquest dilluns el grup parlamentari a la cambra catalana, segons fonts properes, després de la sessió plenària de divendres per a la declaració de la república i després que el BOE publiqués les mesures concretes d'aplicació de l'article 155, entre d'altres la dissolució del Parlament. "Bon dia laborable al Parlament", ha piulat a la xarxa Mireia Boya. També des del compte oficial del partit els cupaires han escrit: "Avui seguim treballant al Parlament per la construcció de la benvinguda república". L'esquerra anticapitalista ha acompanyat la piulada amb l'etiqueta #sensepor i amb una imatge parcial d'un cartell en què s'hi pot llegir també la frase 'Que ens deixin en pau'.

13.17 - Rajoy constata que es van assumint amb normalitat les mesures del 155

El president del Govern, Mariano Rajoy, ha constatat avui davant la cúpula del PP que es van assumint amb normalitat a Catalunya les mesures adoptades en aplicació de l'article 155 de la Constitució. Rajoy ha intervingut a la reunió del Comitè Executiu Nacional del PP que ha analitzat la situació a Catalunya després de fer-se efectives dissabte passat aquestes mesures, entre elles el cessament de Carles Puigdemont i de la resta de membres del seu Govern, la dissolució del Parlament i la convocatòria d'eleccions per al 21 de desembre.

13.03 - Dastis diu que Puigdemont no tindria mitjans per formar un govern paral·lel

El ministre d'Afers Exteriors i de Cooperació, Alfonso Dastis, s'ha mostrat convençut que el revocat president de la Generalitat, Carles Puigdemont, no tindria "mitjans per formar un govern paral·lel" si volgués provar-ho, perquè els funcionaris acataran la legalitat i, a més, creu que ni ell ni els seus exconsellers els interessaria fer una cosa que "a més d'ineficaç seria il·legal". En una entrevista al canal britànic Sky News, ha argumentat que "la realitat s'imposa i seguirà imposant-se i (els consellers destituïts) veuran que no poden fer una cosa sense l'autoritat de la llei". "Estarien usurpant funcions, no crec que els interessi fer una cosa que no només és ineficaç sinó també il·legal", ha reblat.

12.04 - Protesta dels treballadors de la Generalitat a Girona

{C}{C}

Els treballadors/es de la Generalitat participen en una cadena humana a l'edifici de la Generalitat a Girona per protestar contra l'aplicació de l'article 155.

11.50 - El fiscal general de l'Estat compareix a les 12.30h per anunciar les querelles contra el Govern i la Mesa del Parlament

El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, compareixerà a les 12.30h des de la seu de la fiscalia per anunciar les querelles contra el president del Govern, Carles Puigdemont, el vicepresident, Oriol Junqueras, la resta de consellers i també contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i la resta dels membres de la Mesa. Divendres, quan es va aprovar al Parlament la declaració de la República catalana, la fiscalia ja va anunciar que emprendria accions el dilluns i va apuntar que seria contra tots aquells que haguessin permès la votació i els que hi haguessin participat. Previsiblement, les querelles seran per rebel·lió (un delicte penat amb fins a 30 anys de presó) però està obert que puguin ser per sedició. En el cas de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els membres de la Mesa, les querelles es presentarien al Suprem. Tot i la dissolució del Parlament divendres per part del president espanyol, Mariano Rajoy, mantenen l'aforament perquè són membres de la Diputació Permanent. En canvi, la querella contra Puigdemont i el Govern anirien per la via de l'Audiència Nacional.

11.24 - Rufián critica que Iglesias "censuri" el líder de Podem a Catalunya

El portaveu d'ERC al Congrés Gabriel Rufián ha criticat avui que Podem "censuri" el secretari general de Podem Catalunya, Albano Dante Fachín, després d'acordar ahir la convocatòria d'un referèndum entre els inscrits per decidir si acudeixen a les eleccions del desembre en coalició amb 'els comuns'.

10.45 - El govern central dona unes hores perquè els exconsellers de la Generalitat recullin les seves pertinences

El Govern està donant "unes hores" perquè els exconsellers i alts càrrecs de la Generalitat de Catalunya recullin els seus objectes personals amb l'objectiu de recuperar la normalitat institucional com més aviat millor amb la "major discreció" i el principi d'"intervenció mínima". Així ho ha assegurat el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, en declaracions a Antena 3 TV, on ha deixat clar que "en cap moment" l'Executiu es va plantejar l'eliminació dels Mossos d'Esquadra.

10.05 - Zoido es reuneix avui a Madrid amb el nou cap dels Mossos

El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, es reunirà aquest matí amb el nou cap dels Mossos d'Esquadra, Ferran López, a Madrid. La cita és a les 12.30h i també hi seran presents el secretari d'Estat de Seguretat, José Antonio Nieto, i el secretari tècnic del Ministeri de l'Interior, Juan Antonio Puigserver, que és qui ha estat designat en aplicació del 155 com a responsable de la Secretaria General d'Interior del Departament d'Interior de la Generalitat.

09.33 - Rull arriba al seu despatx per a «treballar amb normalitat»

El conseller de Territori Josep Rull s'ha dirigit aquest dilluns al matí al seu despatx del Departament i ha penjat una fotografia en el seu perfil de Twitter en el què ha escrit: "Exercint les responsabilitats que ens ha encomanat el poble de Catalunya". Es tracta del primer membre del Govern que ha fet explícita la seva tornada a la feina tot i l'entrada en vigor de l'article 155 divendres passat, que va comportar la destitució del Govern, inclosos el president Carles Puigdemont i els consellers, juntament amb càrrecs eventuals.

09.03 - Carme Forcadell acudeix a primera hora del matí al Parlament

La presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, ha acudit a primera hora del matí a la seu de la cambra catalana, on té previst treballar al llarg del dia d'avui. Malgrat haver estat dissolt el parlament català pel Govern en aplicació de l'article 155 de la Constitució, el Parlament manté la seva Diputació Permanent, que segueix presidint Forcadell.

08.39 - Puigdemont publica a Instagram una foto de l'interior del Palau de la Generalitat

Carles Puigdemont, cessat pel Govern com a president català, ha publicat aquest matí a la xarxa Instagram dues fotos fetes des d'un pati interior del Palau de la Generalitat, en les que s'observa part d'una teulada i del cel. que ha acompanyat amb el missatge "Bon dia" i una emoticona somrient.