Els partits que vulguin presentar-se a les eleccions catalanes convocades per al 21 de desembre tindran de termini fins al 17 de novembre per fer-ho davant la Junta Electoral, segons la Llei Orgànica del Règim Electoral (Loreg), la que regeix aquesta convocatòria. Els partits independentistes estan debatent internament si es presenten i, en cas de fer-ho, de quina manera, mentre que la majoria de la resta de formacions pràcticament ja ha entrat en precampanya electoral.

El BOE va publicar ahir el decret de dissolució del Parlament català, ordenat pel president del Govern, Mariano Rajoy, en aplicació de les mesures autoritzades pel Senat a l'empara de l'article 155 de la Constitució, i la convocatòria de comicis per al dijous 21 de desembre. Amb aquesta publicació es posa en marxa un ajustat calendari electoral que culminarà amb les eleccions. En ser en dia feiner, la legislació permet als electors disposar de quatre hores remunerades durant la jornada de treball per exercir el seu dret a vot.

Atès que Catalunya no té una llei electoral pròpia es regeix per la Loreg, i el procés de comicis haurà de ser supervisat per la Junta Electoral Central (JEC), renovada recentment amb nous nomenaments.

El cens que s'utilitzarà serà el tancat el passat 1 d'agost, en virtut de l'article 39 d'aquesta llei, que diu que per a cada elecció el cens electoral vigent serà el tancat el dia primer del segon mes anterior a la convocatòria.

La Loreg és molt estricta respecte als terminis i procediments que han de complir tant els partits i coalicions que volen concórrer a les urnes, com les administracions públiques que han de garantir el bon desenvolupament del procés fins a la constitució del nou parlament. Unes eleccions per a les quals hi haurà una campanya electoral de 15 dies, que començarà a les zero hores del dia 5 de desembre i que acabarà a les dotze de la nit del 19. El dia 20 serà la jornada de reflexió.

En funció de la normativa electoral, ahir mateix es va iniciar el termini de sol·licitud de vot per correu; abans d'una setmana, els ajuntaments hauran de comunicar a les juntes electorals els emplaçaments perquè els partits col·loquin cartells, pancartes i banderoles.