Unes 300.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, i 1.300.000, segons Societat Civil Catalana (SCC), s'han manifestat aquest diumenge a Barcelona a favor de la unitat d'Espanya. La mobilització convocada per SCC ha comptat amb la presència de membres del govern espanyol, com el delegat del govern a Catalunya, Enric Millo i la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat. Del Partit Popular ha estat present el vicesecretari de Comunicació, Pablo Casado, la vicesecretària d'Estudis i Programes, Andrea Levy, i el líder del PP Català, Xavier Garcia Albiol. Ciutadans ha estat representat per el seu president, Albert Rivera, i la líder a Catalunya, Inés Arrimadas, mentre que del PSC ha assistit el primer secretari, Miquel Iceta, el secretari d'Organització, Salvador Illa, i l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín. Amb el lema 'Tots som Catalunya!' el passeig de Gràcia de Barcelona ha quedat entapissat de centenars de banderes espanyoles, senyeres i també banderes europees. En el torn de parlaments ha repetit l'exministre socialista i expresident del Parlament Europeu, Josep Borell, i l'exsecretari general del PCE, Francesc Frutos.

Imatges de la manifestació de SCC a Barcelona enregistrades des de l'helicòpter de la policia espanyola

Imatges de la manifestació de SCC a Barcelona enregistrades des de l'helicòpter de la policia espanyola

Entre les diferències de la manifestació del passat 8 d'Octubre i la d'aquest diumenge hi havia la del recorregut, molt més escurçat -dels gairebé dos quilòmetres de fa vint dies als 200 metres d'avui-, i on s'ha reservat el carril central del Passeig de Gràcia perquè la capçalera i la seva pancarta principal estiguessin desplegats sense les estretors de la Via Laietana.

Als laterals del vial s'anaven posant els manifestants, amb una tanca que els separava del carril principal. Un petit espai que feia de passadís permetia a les personalitats accedir més ràpidament a la capçalera i també, sentir més de prop l'escalf dels assistents. Entre els més aclamats, el president del Partit Popular Català, Xavier Garcial Albiol, que s'ha donat un autèntic bany de masses. També ha estat celebrada la presència del l'exministre socialista i expresident del Parlament Europeu, Josep Borrell; el president de Ciutadans, Albert Rivera, i la líder de Cs a Catalunya i cap de la oposició, Inés Arrimadas.

El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, l'exministra de Cultura i actual secretària d'Igualtat del PSOE, Carmen Calvo, l'exministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, l'exvicepresident del Tribunal Constitucional (TC), Eugeny Gay o Josep Lluís Bonet, president de Freixenet i de la Cambra de Comerç Espanyola, Josep Lluís Bonet, han estat també entre els presents a la mobilització.

Uns minuts després de les dotze del migdia la marxa ha començat a caminar a ritme molt lent en direcció a l'escenari de l'acte, situat darrere la font que es troba en l'encreuament entre la Gran Via i Passeig de gràcia. En tot moment, els assistents cridaven consignes en un ambient festiu i reivindicatiu. "Visca Espanya i Viva Cataluña", 'No som fatxes, som espanyols" o "Jo sóc espanyol, espanyol, espanyol" han estat alguns dels lemes que s'han sentit. Però també s'han repetit d'altres més controvertits com "Puigdemont a la presó" o "TV3 manipuladora".

Les urnes i la justícia decidirà

"Puigdemont pot parlar en nom d'una part del poble del poble Catalunya però jo també sóc poble de Catalunya i no li reconec que pugui parlar en nom meu. Per això estic aquí". Així ha justificat l'exministre socialista i expresident del Parlament Europeu, Josep Borrell, el fet que tornés a participar en una mobilització de SCC, després de la seva intervenció del passat 8 d'Octubre acompanyat llavors de l'escriptor peruà i Premi Nobel de Literatura, Mario Vargas Llosa.

Tot i assenyalar, recordant a una cita del 'Quixot' que "segones parts mai van ser bones" i que en aquesta jornada el millor hagués estat que tothom gaudís d'un esplèndid dia de tardor, Borrell ha ressaltat que s'està vivint "un moment difícil i perillós en la nostra història". "Cal que tothom tingui el cap fred per fer front a les dificultats que venen", ha afegit, apel€·ant a la "serenor" i a la voluntat de "recosir ferides per seguir vivint junts". "I espero que la justícia faci aviat la seva feina i demani responsabilitats a tots els que estant fent aquest mal a Catalunya", ha subratllat.

Oriol Junqueras ha estat també blanc de les crítiques de Borrell, qui l'ha definit de "totalitari absolut" per indicar que la dignitat de Catalunya corria perill si no guanyaven els independentistes les eleccions. "La nostra dignitat és poder votar el que vulguem", ha destacat l'exdirigent socialista qui ha remarcat la "oportunitat d'or" que suposa la cita electoral del 21 de desembre. "Anirem a votar, no com a voltors que van a menjar d'un cadàver com diu l'exvicepresident. Com es pot tenir tant poc cervell!", ha lamentat. "Aquesta vegada ningú es quedarà a casa seva", ha clamat demanant una alta participació per a la cita electoral que tindrà lloc d'aquí a 53 dies.

Josep Borrell tampoc ha passat per alt la notícia "terrible" que 1.800 empreses ja hagin traslladat la seva seu social fora de Catalunya, aspecte que considera que Junqueras menysté. "Té el rècord històric d'empreses que marxen d'un país; una de cada 3 de més de 50 treballadors", ha recordat. "I encara té la poca vergonya de dir que no passa res?", ha reblat.

L'exministre socialista i expresident del Parlament europeu Josep Borrell demana anar a votar el 21-D

L'exministre socialista i expresident del Parlament europeu Josep Borrell demana anar a votar el 21-D

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també ha estat víctima dels retrets de Borrell, qui l'ha definit com "emperadriu de l'ambigüitat". Ha criticat "l'esquerra condescendent" que ella i l'entorn de Podemos representen i li ha recordat que l'aplicació de l'article 155 de la Constitució té per objectiu "reposar la legalitat quan algú la incompleix". "Quan es van votar les lleis independentistes al Parlament va callar, no va dir res", ha apuntat.

El 'botifler' Frutos

Una de les personalitats que aquest diumenge ha tornar a l'escena pública després d'anys d'absència ha estat l'exsecretari general del Partit Comunista d'Espanya (PCE); Paco Frutos, qui s'ha definit com a "botifler" si es mesura amb els criteris de les forces independentistes. "Sóc un traïdor a les mentides, a les historietes que us inventeu", ha assenyalat. "Sóc un traïdor contra el racisme que esteu creant, el racisme identitari", ha prosseguit.

"Però què puc dir jo de gent que envia a noiets a noietes de 17 anys i a nens a manifestar-se per Barcelona amb una pancarta que digui 'Contra el franquisme' amb fotos de tothom. Això és miserable!", ha clamat. "Mai justificaré les corrupció ni corrupteles ni les d'aquí ni les d'allà". "Els botiflers reals sou vosaltres, perquè traïu la gent treballadora", ha apuntat dirigint-se als Junts pel Sí i la CUP. "Atureu-vos, recupereu el seny, no feu que la gent tingui més angoixa i que se senti estafada; acabeu amb això! Acabeu amb mentides i odis! ha apuntat Frutos. En una piulada a Twitter, el Comitè Federal del PCE ha reprovat les paraules del seu antic dirigent i ha matisat que cap membre de l'actual partit assistia com a tal a la mobilització de SCC.

El torn dd parlaments també ha comptat amb les intervencions en vídeo de l'exministre i exlíder del PPC, Josep Piqué i del catedràtic de Dret Constitucional, Francesc de Carreras i, sobre l'escenari, del professor de la Universitat de Barcelona (UB); Félix Ovejero, i la catedràtica en Dret Constitucional, Teresa Freixes. Els vicepresidents de SCC, Álex Ramos i Míriam Tey i el vocal de la Junta Directiva, José Rosiñol, han llegit el manifest mentre que ha tancat l'acte el president de l'entitat, Mariano Gomà, qui no només ha donat les gràcies als voluntaris, assistents i personalitats que han motivat "l'èxit" de la convocatòria, sinó també ha donat les gràcies " a Puigdemont, els consellers i al seus socis de govern perquè han trencat aquest trist capítol de la historia de Catalunya". "Han enterrat el procés", ha reblat Gomà, qui ha dit a més que "ara la llei i la justícia actuaran i posaran cadascú al seu lloc". "Els passarà factura la història", ha conclòs.

'El cant de la senyera', l'himne de la UE i l'himne espanyol han sonat ja per tancar l'acte, que després ha donat pas a una improvisat ball en el mateix indret de la manifestació al so de la rumba, moment en què s'ha començat a dissoldre la concentració.