El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha deixat via lliure perquè el Parlament pugui aprovar una declaració unilateral d'independència (DUI) després de l'1-O i ha descartat convocar eleccions en no obtenir "garanties" del Govern del PP per celebrar-les sense aplicar l'article 155 de la Constitució.

Des de la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat, Puigdemont ha explicat que aquest matí havia "considerat la possibilitat de convocar eleccions", en un intent d'"esgotar totes les vies per trobar una solució dialogada i pactada", sempre que "es donessin unes garanties que permetessin celebrar-les amb normalitat".

"He estat disposat a convocar aquestes eleccions sempre que es donessin unes garanties que permetessin la seva celebració en absoluta normalitat. No hi ha cap d'aquestes garanties que justifiquin avui la convocatòria d'eleccions al Parlament", ha assegurat.

En un to solemne però enfadat, després que aquest matí comuniqués als diputats de Junts pel Sí (JxSí) la seva intenció de convocar eleccions si el Govern de Mariano Rajoy renunciava a aplicar el 155, Puigdemont ha afirmat: "El meu deure era intentar-ho honestament i lleialment per evitar l'impacte sobre les nostres institucions de l'aplicació de l'article 155".

"És una aplicació fora de la llei, abusiva i injusta, que busca erradicar no només el sobiranisme sinó tota la tradició del catalanisme que ens ha portat fins aquí. No accepto aquestes mesures, per injustes i perquè amaguen gairebé sense dissimular la intenció venjativa d'un Estat que es va veure derrotat l'1 d'octubre", ha recalcat.

Segons Puigdemont, "tampoc hi ha cap intenció de detenir la repressió i de procurar una absència de violència en el qual unes possibles eleccions s'haurien de celebrar".

Puigdemont ha lamentat que el Govern central no només no ha donat una "resposta responsable" al seu oferiment sinó que "ha aprofitat aquesta opció per afegir tensió en un moment en què el que fa falta és màxima distensió i diàleg".

Arribats a aquest punt, i sense haver signat el decret de convocatòria d'eleccions, ha dit, "correspon al Parlament procedir amb allò que la majoria parlamentària determini en relació amb les conseqüències de l'aplicació" del 155 "contra Catalunya".

Precisament ahir JxSí va traslladar a Puigdemont la seva aposta per adoptar una postura "clara" i "unitària" en el ple convocat per a aquesta tarda a favor d'aprovar una declaració d'independència.

Puigdemont ha subratllat que "ningú podrà retreure a la part catalana" que no hagi tingut "voluntat de diàleg i de fer política".

"Ningú podrà dir que no he estat disposat a sacrificis per garantir que es posarien totes les facilitats al diàleg. Però una vegada més comprovem, amb molta decepció, que la responsabilitat només ens és exigida i pressionada a uns, i a d'altres se'ls permet la seva absoluta irresponsabilitat", ha afegit.

Per a Puigdemont, aquesta és "la lògica d'una política feta a base de clamors com el 'a por ellos' en lloc" d'una altra basada en el "por ellos".

Els centenars de persones congregades a la plaça Sant Jaume a l'expectativa del discurs de Puigdemont han reaccionat amb alguns aplaudiments i crits d'"independència".