L'Executiu de Mariano Rajoy ultima aquest dimecres amb el PSOE i amb Ciutadans els detalls de com s'aplicarà l'article 155 de la Constitució a Catalunya, un pas que a l'executiu veuen gairebé inevitable després que el Govern català hagi anunciat que Carles Puigdemont, "no es mourà" de l'oferta que va realitzar el passat dilluns, segons han informat fonts governamentals.

Aquest dijous a les 10 del matí hores expira el segon termini del requeriment que el govern va donar a Puigdemot perquè aclareixi si ha declarat o no la independència i, en cas afirmatiu, rectificar i tornar a la legalitat. Si no ho fa, l'Executiu convocarà un Consell de Ministres per aprovar mesures concretes a l'empara del 155 i "recuperar l'autonomia de Catalunya".

Atès que es tracta d'un article "inèdit" que no s'ha aplicat mai a Espanya, Rajoy vol consensuar tots els detalls, sense deixar cap serrell solt, amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, --que aquest dimecres i dijous està a Brussel·les amb motiu de la cimera europea- i amb el president de Ciutadans, Albert Rivera.

A les files del PSOE aposten per una aplicació limitada de l'article 155 i enfocat a permetre el govern central a convocar eleccions autonòmiques. Això sí, no descarten que la seva vigència vagi més enllà dels 54 dies que preveu la llei entre la convocatòria i la celebració dels comicis.

Per a la formació taronja, la millor solució seria que l'xxecutiu central utilitzés aquest precepte de la Carta Magna per convocar eleccions autonòmiques a Catalunya si el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, no ho fa, garantint a més que els ciutadans poguessin votar en llibertat i amb seguretat.

Per tant, fonts de l'Executiu admeten que en aquesta negociació amb PSOE i Cs estarà sobre la taula aquesta possible convocatòria electoral, així com si serà una persona o un òrgan el que pilotarà la gestió a Catalunya sota l'autoritat de l'Estat. Fins i tot es parlarà de la possibilitat que Puigdemont i les autoritats catalanes mostrin resistència política a les mesures del 155 i s'atrinxerin en les institucions.

Precisament, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha preguntat aquest dimecres a la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría en el Ple del Congrés quines mesures i quins terminis preveu l'executiu per aplicar l'article 155 de la Constitució, després de posar en dubte aquest dimarts que realment tingués un pla ja que no l'hi ha detallat a Cs.

La vicepresidenta li ha assegurat que el govern informarà degudament al seu partit i les altres forces perquè el seu objectiu és que les mesures que s'apliquin estiguin recolzades per una àmplia majoria del Congrés, però no ha detallat quins seran aquestes mesures.

Al final d'aquesta pregunta de control, Rajoy ha enviat un missatge al líder de Ciutadans, en el qual l'ha emplaçat a veure aquest mateix dimecres a les 16h per parlar del 155 de la Constitució, segons fonts de la formació taronja.

Viatge de Rajoy a Brussel·les

El president del Govern té previst viatjar aquest dijous a Brussel·les per participar en la reunió del Consell Europeu en què espera rebre el suport dels líders i les institucions comunitàries a les decisions que hagi d'adoptar davant l'actitud del president de la Generalitat.

Si Puigdemont contesta afirmativament o de forma ambigua al requeriment de l'Executiu sobre si va declarar la independència, el dubte és saber si Rajoy convocarà aquest mateix dijous abans de viatjar a Brussel·les una reunió extraordinària del Consell de Ministres per acordar les mesures que posaria en marxa a l'empara de l'article 155 i que hauria d'aprovar el Senat o si aquestes podrien aprovar en la reunió ordinària de divendres encara que ell no acudís a ella o esperaria uns dies.

Per això, a la reunió del Consell Europeu pot acudir amb aquestes mesures ja anunciades o sense haver-les desvetllat encara, però en qualsevol cas el Govern espera que hi hagi a la capital belga suports explícits al seu president tant per part de la resta de líders europeus com de els màxims responsables de les institucions comunitàries.

En acabar el Consell Europeu, Rajoy té intenció de traslladar-des de Brussel·les a Oviedo per assistir a la cerimònia de lliurament dels premis Princesa d'Astúries, que seran presidits pel Rei i en què es preveu que Juncker, Tusk i el president de la Eurocambra, Antonio Tajani, recullin el guardó a la Concòrdia atorgat a la Unió Europea.