La jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela ha decretat presó incondicional comunicada per als presidents de l’ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, adduint que tots dos eren “els principals promotors i directors” de les protestes dels dies 20 i 21 de setembre en reacció a les detencions de l’Operació Anubis. Segons la jutgessa les concentracions dels dies 20 i 21 no van ser pacífiques i Sánchez i Cuixart van dirigir les “masses” per “impedir l’aplicació de la Llei”. Justifica la mesura perquè existeix “risc de reiteració delictiva”. Segons Lamela, Sànchez i Cuixart “operen dins d’un grup organitzat de persones” que du a terme de manera contínua “activitats de col·laboració activa i necessària” per “aconseguir fora de les vies legals la independència de Catalunya. A més, considera que hi ha “una alta probabilitat que els investigats puguin procedir a ocultar, alterar o destruir fonts de prova” mitjançant actuacions per “dificultar o impedir les mesures de la investigació”.

A la seva interlocutòria de 15 pàgines la jutgessa assegura que Sànchez Cuixart “van utilitzar les xarxes socials i grups de difusió propis de l’ANC i Òmnium per a la mobilització de persones en contra de les ordres judicials”, i des de la web cridademocracia.cat “es donava l’opció d’unir-se a un grup de watsapp on es convidava a la mobilització i a estar connectats permanentment per rebre alertes i poder estar organitzats en cas de necessitat”. Ç

En aquest sentit, assegura que el dia 20 de setembre es van rebre alertes que la Guàrdia Civil estava fent registres en diferents edificis oficials de la Generalitat i animaven a fer “concentracions ara mateix per aturar la Guàrdia Civil” que “posteriorment van desembocar en un setge a la comitiva judicial a la Secretaria de Vicepresidència d’Economia i Hisenda”.

Un altre missatge, segons la jutgessa, indicaven que calia fer la concentració a la Rambla Catalunya amb Gran Via i coincidia amb les indicacions que havia realitzat des de la porta del Departament d’Economia minuts abans Jordi Sánchez, que “es va dirigir a les masses indicant que es dirigissin a aquell lloc per tallar la Gran Via”.

La interlocutòria també contempla actuacions del dia 1 d’octubre. Segons la jutgessa, des dels seus comptes “van fer trucades als participants” animant a “romandre als col·legis” i “prestar resistència a les actuacions policials encaminades a impedir la celebració del referèndum”.

“No es tractava de concentracions pacífiques”

La jutgessa comparteix el criteri de la Fiscalia i assegua que “no es tractava realment de concentracions pacífiques” ni “d’una protesta aïllada” i tots dos “es van dirigir als manifestants alentant la massa”. Segons assegura, Sànchez “fins i tot va informar que un grup dels seus tallaria la Gran Via” i “malgrat que les crides a les concentracions generalment anaven acompanyades de la sol·licitud que la concentració fos pacífica, no es va remetre cap missatge ni es va comunicar a la massa de cap altra forma que no es violentessin els vehicles oficials”.

“Impedir l’aplicació de la Llei”

Segons la jutgessa, tots els fets posen de manifest que l’actuació de Sànchez i Cuixart “estava orientada a impedir l’aplicació de la Llei i de les resolucions dictades per l’autoritat en el sí d’un procediment judicial”, i tenien com a finalitat “impulsar i assegurar la celebració d’un referèndum il·legal d’independència i amb això la proclamació d’una república catalana”.