El Departament d'Educació ha advertit aquest dilluns que prendrà les accions judicials "necessàries" contra els autors dels "atacs" al model educatiu català i que injuriï els docents. Per protegir als alumnes, docents i al conjunt de l´escola catalana, el Departament d´Ensenyament ha demanat als seus serveis jurídics que emprenguin les accions judicials contra membres del govern espanyol i de diversos partits polítics per les "falsedats i acusacions infundades".

En un comunicat, la Conselleria ha assegurat que l'escola catalana "és un exemple de llibertat, convivència, democràcia i plurilingüisme" i "una de les principals vies d'integració de les famílies nouvingudes, i un veritable ascensor social". "L´escola catalana està íntimament lligada a la seva realitat social i per això ha d´atendre les inquietuds dels seus alumnes quan la societat del seu entorn viu episodis traumàtics", explica.

"La professionalitat dels docents i l´autonomia de centre són el puntal del sistema i en garanteixen la pluralitat". Atacar la professionalitat dels docents és "injuriar-los i intentar atemorir-los" perquè exerceixin "l´autocensura" en tot allò que pugui perjudicar els interessos de qui els injuria.

Segons el Govern, "l´escola catalana és convivència", i aquesta convivència es garanteix i es treballa cada dia amb tots i cadascun dels membres de la comunitat educativa. "Els atacs externs intenten trencar-la i afavorir interessos polítics, mai pedagògics", argumenta. "Aquesta campanya orquestrada no té escrúpols pel fet de prendre com a hostatges el conjunt d´alumnes catalans; és una violació clara de l´article 10 de la Carta Universal dels Drets dels Infants de Nacions Unides: 'L'infant ha de ser protegit contra les pràctiques que puguin fomentar la discriminació racial, religiosa o de qualsevol altra mena'".

El comunicat conclou que al llarg dels 40 anys de franquisme, alumnes, docents i escoles "van patir l´adoctrinament" de la Formación del Espíritu Nacional: "avui la pedagogia i les necessitats dels alumnes són la única guia de l´escola catalana".

A més, recorda que els resultats del sistema educatiu de Catalunya i l´adquisició de les competències bàsiques són un "exemple de transparència" amb la supervisió del Consell Superior d´Avaluació del Sistema Educatiu.