Els diputats de JxSí i la CUP han signat a l'Auditori del Parlament una declaració que constitueix "la república catalana, com a Estat independent i sobirà, de dret, democràtic i social" i disposa l'entrada en vigor de la llei de transitorietat jurídica. Així mateix, els signants del document apel·len als estats i a les organitzacions internacionals a reconèixer la república catalana com a estat independent i els demana que intervinguin per aturar la "violació de drets civils i polítics" i a fer el seguiment del procés negociador amb l'estat espanyol. Es tracta de la declaració d'independència que s'ha dignat després que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, hagi proposat des de dins de l'hemicicle suspendre els efectes de la independència per obrir una negociació amb l'estat espanyol.

El text concreta que els diputats, com a "representants democràtics del poble de Catalunya, en el lliure exercici del dret d´autodeterminació, i d´acord amb el mandat rebut de la ciutadania de Catalunya", declaren la "construcció de la República catalana, com a Estat independent i sobirà, de dret, democràtic i social". De la mateixa manera, el document diu que disposen "l´entrada en vigor de la Llei de transitorietat jurídica i fundacional de la República" i que s´inicia "el procés constituent, democràtic, de base ciutadana, transversal, participatiu i vinculant".

De la mateixa manera, els diputats afirmen "la voluntat d´obrir negociacions amb l´estat espanyol, sense condicionants previs, adreçades a establir un règim de col·laboració en benefici de les dues parts", i concreta que "les negociacions hauran de ser, necessàriament, en peu d´igualtat". És per això que posen en coneixement "de la comunitat internacional i les autoritats de la Unió Europea la constitució de la República catalana i la proposta de negociacions amb l´estat espanyol". En aquest sentit, el document "insta la comunitat internacional i les autoritats de la UE a intervenir per aturar la violació de drets civils i polítics en curs, i a fer el seguiment del procés negociador amb l´Estat espanyol i ser-ne testimonis".

El text, igualment, manifesta "la voluntat de construcció d´un projecte europeu que reforci els drets socials i democràtics de la ciutadania, així com el compromís de continuar aplicant, sense solució de continuïtat i de manera unilateral, les normes de l´ordenament jurídic de la Unió Europea i les de l´ordenament de l´estat espanyol i de l´autonòmic català que transposen aquesta normativa". "Afirmem que Catalunya té la voluntat inequívoca d´integrar-se tan ràpidament com sigui possible a la comunitat internacional. El nou Estat es compromet a respectar les obligacions internacionals que s´apliquen actualment en el seu territori i a continuar sent part dels tractats internacionals dels quals és part el Regne d´Espanya", continua el document.

Per últim, el text subscrit per JxSí i la CUP apel·la "als Estats i a les organitzacions internacionals a reconèixer la República catalana com Estat independent i sobirà", i insta "el Govern de la Generalitat a adoptar les mesures necessàries per fer possible la plena efectivitat d´aquesta Declaració d´independència i de les previsions de la Llei de transitorietat jurídica i fundacional de la República". En aquest sentit, també crida "a tots i cadascun dels ciutadans de la República catalana a fer-se dignes de la llibertat i a construir un Estat que tradueixi en acció i conducta les inspiracions col·lectives".

El document, però, comença fent referència als "drets humans individuals i col·lectius", a la història "de la nació catalana" i resol que "Catalunya restaura avui la seva plena sobirania". Fa també un repàs dels intents de negociació amb l´Estat per evolucionar políticament i de les negatives i reaccions de l´Estat.

Per últim, recorda que milions de persones van votar l´1-O malgrat "la brutal operació policial de caire i estil militar orquestrada per l´estat espanyol contra ciutadans catalans", que consideren, a més, que "ha vulnerat, en moltes i repetides ocasions, les seves llibertats civils i polítiques i els principis dels Drets Humans, i ha contravingut els acords internacionals signats i ratificats per l´ Estat espanyol".

En última instància, el document deixa clar que "el poble de Catalunya és amant del dret, i el respecte a la llei és i serà una de les pedres angulars de la República". "L'estat català acatarà i farà complir legalment totes les disposicions que conformen aquesta declaració i garanteix que la seguretat jurídica i el manteniment dels acords subscrits formarà part de l'esperit fundacional de la República", afegeixen. De la mateixa manera, es diu que el procés de construcció de la república "és una mà estesa al diàleg". "Fent honor a la tradició catalana del pacte, mantenim el nostre compromís amb l´acord com a forma de resoldre els conflictes polítics. Alhora, reafirmem la nostra fraternitat i solidaritat amb la resta de pobles del món i, en especial, amb aquells amb qui compartim llengua i cultura i la regió euromediterrània en defensa de les llibertats individuals i col·lectives", rematen.

La declaració ha estat presentada públicament i signada a l'auditori del Parlament. Posteriorment, ha estat llegida pels diputats de la CUP, Anna Gabriel i Mireia Boya, i el president i la portaveu de JxSí, Lluís Corominas i Marta Rovira.