El vicepresident del Govern i conseller d'Economia de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha acusat avui el Govern central de pressionar els bancs catalans perquè traslladin les seves seus socials fora de Catalunya, encara que ha assegurat que aquests canvis de domicili social que s'està produint és "temporal".

En declaracions a Catalunya Ràdio, Junqueras s'ha referit així a la decisió del Banc Sabadell de traslladar la seva seu social a Alacant i a la reunió del consell d'administració d'aquesta tarda de CaixaBank, en la qual es decidirà si es trasllada la seu social fora de Catalunya, previsiblement a Palma de Mallorca.

Preguntat per si el decret que prepara el Govern per facilitar el trasllat exprés del domicili social de les empreses catalanes fora de Catalunya era la prova que el Govern central havia pressionat els bancs, Junqueras ha respost: "Sí".

Junqueras ha dit fins i tot que "quan el Govern fa aquestes coses es perjudica a si mateix. Amb la intenció d'encarir els costos de transició -ha dit- prenen decisions que són contraproduents també per al Govern espanyol".

Amb tot, Junqueras ha explicat que aquesta decisió "no afecta" a l'operativa de la Generalitat amb aquests bancs, i ha volgut subratllar que tant els serveis centrals tant de CaixaBank com els del Sabadell, i la resta dels seus centres operatius, es mantenen a Catalunya.

A la pregunta de si Isidre Fainé i Josep Oliu havien parlat amb ell, Junqueras ha comentat, sense entrar a donar detalls sobre persones o el contingut de les esmentades les converses: "Gairebé tots sí, i no només per telèfon".

Junqueras ha remarcat que aquest canvi de seu social -ja decidit en el cas del Sabadell i que CaixaBank abordarà aquesta tarda- "és una decisió de caràcter temporal, com demostren les seus elegides", ha comentat.

"Estem en un món global, on la gent opera amb bancs de totes les parts del món", ha assegurat el vicepresident, i ha destacat el "molt bon comportament" de l'economia catalana i la seva capacitat per captar inversions estrangeres. "Estem en rècords històrics d'inversió estrangera", ha dit.

A la pregunta de si el Govern va demanar el canvi de seu dels dos bancs a territoris de parla catalana, Junqueras s'ha limitat a comentar que els bancs "prenen les decisions que creuen oportunes", i ha afegit: "Seria molt pretensiós atribuir-me això".